caes

Sant Llorenç-Obac El procés s'ha pogut seguir en directe per Youtube fins gairebé el final

Tres polls volanders, resultat de la nidificació del falcó pelegrí del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

06/07/2022

Si bé l’inici de la posta va ser mogut per l’aparició d’una femella jove que va intentar fer fora la femella habitual, una vegada la femella més adulta va haver-la fet fora, tota la incubació i cria dels polls del niu de falcó pelegrí (Falco peregrinus) del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que se segueix via webcam, s’ha completat de manera reeixida amb els tres polls d’aquest any volant a principis de juny.

En el marc del Pla de seguiment de paràmetres ecològics del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, cada any es fa el seguiment de la reproducció de les parelles de falcó pelegrí, en total es coneix que n’hi ha 14. En el niu on hi ha la càmera web aquest 2022 hi ha hagut tres pollets, nascuts el 18 i 19 d’abril. Enguany, es reprenia el seguiment en directe pel canal Youtube, però la càmera es va espatllar abans de poder veure els tres nous pollets volant. El seguiment es fa amb el suport de Miranatura.El 12 de maig, els pollets d’aquest niu es van anellar. Agents Rurals, un anellador especialista, així com un guarda i un tècnic del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac van fer l’anellament de set polls de falcó pelegrí de diferents nius, entre els quals aquests tres, per conèixer la supervivència i la dispersió dels joves falcons cap a nous territoris. 

Els primers vídeos enregistrats aquest 2022 van mostrar el festeig per part de la parella habitual, la preparació de la cubeta on pondre els ous, la intromissió d’una parella de corbs, la presència d’una femella jove durant uns dies (fet que posa en compromís l’èxit de la posta d’aquesta temporada) i la posta de tres ous, el 6, 12 i 16 de març. Pel que fa als dos primers, hi va haver dubtes que descloguessin pel decalatge entre la posta i l'inici de la incubació, però al final va anar tot bé.

En aquest mateix niu, els dos anys anteriors van néixer quatre i tres polls, respectivament, i tots van tenir èxit (polls volanders).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, invertebrats, Recerca i seguiment, Divulgació, Vídeos, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,