Selector d'idioma

CAES

Capçalera

Publicador de continguts

Sant Llorenç-Obac En el marc del programa Poesia als parcs. Lletres i paisatges 2018

El Marquet de les Roques acull un homentage poètic a Francesc Garriga

$urlFileEntry

Poetes i músics. Autor: Tramoia Cultura

25/07/2018

La llum de vespre d’estiu que tenyia les parets rogenques del camí que s’enfila fins arribar al Marquet de les Roques ja augurava una vesprada càlida de poesia i natura. El dissabte 7 de juliol, amb una vista privilegiada sobre el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Andreu Subirats i Marc Romera van oferir un sentit i inspirador homenatge a l’obra del poeta sabadellenc Francesc Garriga.

Eren les set de la tarda, i el violoncel de Sandrine Robilliard i la guitarra d’Eli Ben Avi van omplir el silenci que regnava a l’era del Marquet de les Roques, en el que seria el preludi d’un vespre en què Subirats i Romera van recitar una trentena de poemes de Francesc Garriga.

El recital va prendre com a fil conductor Cosmoanauta. Poesia completa, de Francesc Garriga, editat per LaBreu i que fou el darrer treball del poeta abans de la seva mort, una revisió minuciosa de la seva obra que es va presentar la primavera passada i que, des d’aleshores, ha estat recitat en diverses ocasions.

La vintena de persones que es van aplegar al Marquet de les Roques van viatjar per la poesia sòbria i desencantada de Garriga. Un itinerari poètic en què van aparèixer alguns dels temes clau de la seva obra com ara la llibertat, el cinisme o l’amistat tractats amb un llenguatge clar, col·loquial, que va colpir el públic i el va connectar amb la seva obra.

La selecció poètica que Romera i Subirats van escollir va recórrer els diferents poemaris del poeta: Paraules (1962), Paraules cap al tard (1973), Els colors de la nit (1990), Setembre (1992), Ombres (2000), Temps en blanc (2003), La nit dels peixos (2005), Camins de serp (2009), Ragtime (2011), Tornar és lluny (2013) i Swing (pòstum, el 2015).

El recital va transcórrer amb una alternança de poemes recitats per un i altre poeta. Sandrine Robilliard i Eli Ben Avi van acompanyar subtilment els versos en algunes ocasions, i en d’altres van interpretar algunes peces que van ser molt ben rebudes per un públic molt generós.

“i abraça el pi, | demana-li les ombres i les branques més fortes. | com quan eres petit, no tinguis por: | si aguanten els ocells, per què no a tu.”

Amb aquests versos tenyits dels ambients musicals de Robilliard i Ben Avi, es va tancar el recital i de nou el silenci es va apoderar de les roques del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Un silenci que només es trencà amb els aplaudiments d’un públic entusiasta que va demanar als poetes que recitessin alguns versos propis.

I així fou com el vespre d’homenatge a Francesc Garriga es va acomiadar amb dos poemes d’Andreu Subirats i Marc Romera.

Poesia als parcs. Lletres i paisatges

Poesia als parcs. Lletres i paisatges és un cicle poètic que va néixer el 2005 dins el marc del programa Viu el parc. Aquest cicle es basa en un seguit de lectures i recitals poètics que es duen a terme a cada un dels deu espais de la Xarxa de Parcs Naturals i a d’altres espais naturals protegits de dins o fora de Catalunya, amb qui la Diputació de Barcelona manté vincles culturals per raó d’agermanaments estables o convenis específics establerts amb entitats culturals o conservacionistes del país o l’estranger, com ara l’Obra Cultural de l’Alguer, a Sardenya.

Des de l’any 2008, el programa compta amb el suport i la col·laboració de la Institució de Lletres Catalanes, adscrit al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb qui des del 2010 la Diputació de Barcelona té subscrit un conveni de col·laboració mútua per donar suport al cicle.

Descarregueu-vos el programa complet, aquí. No us perdeu els propers recitals. A l'agost, us esperem al Parc Natural del Montseny i a l'Alguer!

compartir

Font de la informació: Tramoia Cultura i XPN

Categoria: Poesia als Parcs, Educació ambiental, Poesia als parcs, Educació ambiental, Viu el parc, Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, general,