caes

Sant Llorenç-Obac La cerimònia de lliurament dels premis serà a Madrid el proper 20 de maig

El projecte Tech4Nature, en el qual ha participat el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, seleccionat entre "Les 100 millors idees" del diari El Mundo

15/05/2024

El diari El Mundo, a través de la seva publicació Actualidad Económica, ha donat a conèixer els projectes guanyadors de la convocatòria d’enguany de “Les 100 millors idees”, on ha seleccionat el programa Tech4Nature, una iniciativa de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i el programa TECH4ALL de Huawei, que des de finals de l’any 2022 es porta a terme al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Aquest projecte té per objectiu equilibrar l’afluència de visites al Parc Natural amb el domini vital de l’àliga perdiguera o cuabarrada (Aquila fasciata), espècie catalogada com a vulnerable segons el Llibre vermell de les aus d’Espanya. Per tal d’aconseguir-ho, s’ha utilitzat la intel·ligència artificial, a més de càmeres i receptors GPS alimentats amb energia solar.

Amb el creixement de la pressió de l’oci i el turisme, els gestors del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac van observar canvis en els patrons de comportament de l’àliga perdiguera, de manera que, per poder determinar l’abast d’aquesta interrelació i aconseguir un equilibri entre la protecció dels ecosistemes i el gaudi dels visitants, es va fer necessari examinar el fenomen d’una forma més exhaustiva. Així és com va sorgir la col·laboració amb la UICN i Huawei, ja que, amb la incorporació de les noves tecnologies al seguiment i conservació d’aquesta espècie, es podia aconseguir més informació per gestionar i regular l’ús públic del Parc.

En un primera fase, Huawei va instal·lar càmeres i receptors GPS al Parc Natural per monitoritzar i observar la mobilitat espacial de l’àliga cuabarrada, mentre que en una segona fase ja es van poder processar i analitzar les dades capturades gràcies a un sistema de detecció d’alertes basat en intel·ligència artificial i cloud. En conclusió, aquest projecte ha permès aprofitar els avantatges de les innovacions tecnològiques per incorporar-los a les mesures de conservació d’un ecosistema determinat.

El projecte, que va ser presentat a la convocatòria de “Les 100 millors idees” per part de Huawei Technologies, la UICN i la Diputació de Barcelona, ha estat seleccionat en la categoria de “Sostenibilitat i projectes vinculats als ODS” sota el títol “Monitoritzar, clau per a la convivència”. L’acte de lliurament de premis tindrà lloc a Madrid el dilluns 20 de maig. Aquests guardons suposen un reconeixement a projectes, productes i iniciatives innovadores d’empreses i associacions de diferents àmbits que s’han posat en funcionament a Espanya entre els anys 2023 i 2024.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Gestió del medi, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,