caes

Sant Llorenç-Obac A càrrec de Sitesize, integrat per Elvira Pujol Masip i Joan Vila-Puig

La Pahissa del Marquet acull “Aigües dobles al cim del Montcau”, instal·lació, vídeo, fotografia, dibuix, treball de camp i arxiu

27/03/2024

El col·lectiu Sitesize, format per Elvira Pujol Masip i Joan Vila-Puig, serà a la Pahissa del Marquet, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, del 30 de març al 26 de maig amb l’obra “Aigües dobles al cim del Montcau”. Es tracta d’instal·lació, vídeo, fotografia, dibuix, treball de camp i arxiu. Es pot visitar els dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h; diumenges, de 10 h a 14 h.

És una iniciativa artística que activa el lligam amb els llocs i amb la imaginació transformadora; convoca a l’acció col·lectiva per a ressituar l’experiència creativa en entorns de reciprocitat. Des de 2002 han desenvolupat nombrosos projectes a l’entorn de la metròpolis, les formes del treball creatiu i l’aprenentatge comunitari.

“Aigües dobles al cim del Montcau” forma part del Museu Viu de les conques metropolitanes, una iniciativa de Sitesize per reescriure el territori de la regió de Barcelona. La proposta dona impuls a la creació d’un Museu com a espai biocultural de les conques, amb la missió de sedimentar i acumular estrats de vida i memòria vinculats als rius Llobregat i Besòs. Al mateix temps, el Museu es vertebra com un node comunicatiu amb altres conques bioregionals d’arreu del món.

Segons expliquen ells mateixos, “sobre el cim del Montcau bascula el paisatge. A banda i banda, l’aigua cau per les escorrenties i modela el territori fins a trobar la cota més baixa. Són les conques del Besòs i del Llobregat, que com dos braços envolten la zona metropolitana, les aigües dobles que des de les capçaleres de les muntanyes menen al mar. La línia de la carena travessa la geografia fins a desembocar, com els rius, al mar. És la part més eixuta, però alhora la part que invoca la pluja dibuixant un eix en alçada. Des del Montcau, seguim el camí de la carena que travessa boscos fins a arribar a Sant Llorenç. Sota els cims, l’aigua obre el flux subterrani i fa la seva feina, com a contrapès de la força enlairada dels cims eixuts i exposats, creant cúmuls d’aigua i cavitats a les roques. El temps i la humitat condensada a la pedra ha perforat la cova Simanya sota el Montcau.”

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Sant Llorenç-Obac, ODS, Marquet de les Roques,

Recursos

SitesizeSitesize