Sant Llorenç-Obac
Els alumnes han fet una estada d'una setmana

Estudiants del màster d'Ecologia, Gestió i Restauració del Medi Natural (UB) realitzen pràctiques al Parc Natural de Sant Llorenç

$urlFileEntry

Estudiants i tècnics del Parc. Autor: XPN

07/06/2017

Com cada any, també aquesta primavera un grup de professors de la Universitat de Barcelona (UB) així com tècnics i guardes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac han acompanyat i guiat els alumnes del màster d’Ecologia, Gestió i Restauració del Medi Natural. Els estudiants han efectuat una estada al Parc durant el mes de maig per fer-hi pràctiques i adquirir coneixements relacionats amb l’avaluació de l’estat i la gestió dels ecosistemes.

Amb una temàtica interdisciplinària variada, que engloba aspectes relacionats amb la conservació dels espais naturals, la gestió de les masses forestals, dels espais fluvials i la gestió posterior als incendis forestals, els quinze alumnes participants en l’assignatura "Descripció, avaluació i diagnòstic d’ecosistemes" van efectuar una estada d’una setmana al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, on van realitzar les pràctiques de camp. Any rere any, aquest grup singular i internacional d’estudiants visita el Parc Natural de Sant Llorenç i hi realitzar les pràctiques de camp del màster.

Cadascuna de les activitats programades disposa d’un itinerari que permet aplicar les metodologies de camp adients. En aquests itineraris es realitza un primer reconeixement de les unitats d’estudi, la identificació dels paràmetres clau per al diagnòstic, i la recollida de dades de camp. A les tardes, s’analitzen les dades de camp obtingudes i s’elabora el diagnòstic contrastant aquestes amb la bibliografia disponible.

Durant el primer dia es va fer una introducció del Parc Natural, en la que el biòleg va exposar els objectius de gestió i les principals problemàtiques d’àmbit pràctic, així com el programa de seguiment i recerca de la biodiversitat. Al llarg dels altres dies es van anar concretant els aspectes relatius als punts crítics per als diferents ecosistemes del Parc, especialment la gestió de rieres com la zona de la vall d’Horta, la riera de les Arenes i el riu Ripoll, també sobre l’avaluació de la gestió posterior als grans incendis. Finalment, el tècnic encarregat de la gestió forestal del Parc va explicar in situ algunes de les principals actuacions realitzades.

Tots els participants van fer una avaluació molt positiva d’aquesta etapa concreta d’aprenentatge que es realitza des de fa ja vuit anys al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, així com del màster en general.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, flora, fauna, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi,