Selector d'idioma

CAES

Capçalera

Publicador de continguts

Montseny | Xarxa de Parcs Naturals Dins els actes d'homenatge al mecenes

Un llibre recull els discursos de Rafael Patxot en els lliuraments de la Medalla d'Or del CEC entre 1923 i 1935

$urlFileEntry

Portada

27/11/2014

La Diputació de Barcelona ha editat en un llibre els discursos de Rafael Patxot en l'acte de lliurament de la Medalla d'Or del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), entre 1923 i 1935. Sota el títol Els sermons de la medalla, el llibre és un bon recull del pensament de Patxot, tant pel contingut del seus 'sermons' com pel propi perfil dels guardonats.

La publicació, que es va presentar el 26 de novembre en un acte al Centre Excursionista de Catalunya coincidint amb el 138è aniversari de la seva fundació, és un compendi dels discursos que Rafael Patxot i Jubert (1872-1964) va escriure en ocasió del lliurament de la Medalla d'Or del CEC, que ell mateix va instaurar i sufragar entre els anys 1923 i 1935, a diverses personalitats del seu temps.

Els escrits recollits en el llibre estan extrets de la seva obra autobiogràfica Adéu a Catalunya. Guaitant enrere: fulls de la vida d'un octogenari (1952), publicats també en els respectius butlletins del CEC, glossen l'obra dels diversos premiats en el camp de l'arqueologia, recerca científica, historiografia, folklore, obres culturals, excursionisme o l'alpinisme. Els escrits estan prologats per un estudi sobre l'obra i la vida de Patxot, a càrrec de l'historiador Jordi Casassas, que fa fer una conferència magistal sobre el pensament i obra de Rafael Patxot  'un home vinculat a la tradició humanista del segle XIX però encardinat amb el moviment polític i cultural  del Noucentisme', segons va dir.  

Durant l'acte es va lliurr el premi Columna que anualment atorga el CEC a socis destacats de l'entitat, que enguany van recaure ex aqueo en l'historiador osonenc mossèn Antoni Pladevall i l'alpinista Ferran de la Torre, lliurat pel seu president Josep Manuel Puente.  Durant l'acte, el coordinador d'àmbit d'Espais Naturals, Jordi Padrós va fer incís en el llegat que Patxot havia deixat al Montseny i l'exposició que hi té dedicada a la Masia Mariona .

L'edició del llibre, feta amb la col·laboració del Centre Excursionista de Catalunya, és una aportació als diferents actes d'homenatge que la Diputació de Barcelona, hereva i responsable d'una bona part del llegat de Rafael Patxot, que ha impulsat, juntament amb altres institucions i entitats del país en ocasió del 50è aniversari de la seva mort, sota el títol 'Univers Patxot. 1964-2014'.

Podeu adquirir el llibre a la web de la Llibreria de la Diputació al preu de 5 euros.

compartir

Font de la informació: Oficina de premsa i comunicació

Categoria: Llibres, revistes i CD, Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, general,

Tags: patxot,