Guilleries-Savassona
A l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Els voluntaris arrangen places carboneres a la vall de Sau

$urlFileEntry

Voluntaris participants. Autor: Cercle Voluntaris

23/06/2017

El dissabte, 17 de juny, un grup de voluntaris van desbrossar i condicionar mitja dotzena de places carboneres a l’itinerari senyalitzat SL-C 94 Ruta de les carboneres, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Tot i l’onada de calor, una trentena de voluntaris del Cercle de Voluntaris de la Xarxa de Parcs van animar-se a moure’s fins al pantà de Sau, sota els cingles de Tavertet, per col·laborar en el manteniment de la Ruta de les carboneres que, des de fa uns anys, s’hi ha senyalitzat.

L’autocar sortia a les 8 h del matí de Barcelona, i al cap d’una hora i mitja els voluntaris arribaven a la Riba, un hotel restaurant amb vistes privilegiades sobre la vall i l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. El camí fins a la zona de treball va ser curt, però amb fort pendent, i un grup de voltors dibuixant cercles sobre els seus caps ja feien pensar en una dura jornada de treball.

Dos dels guardes  de l’Espai Natural, en Txevi Buigas i en Joan Pareja, van fer de guies dels voluntaris durant tota la jornada, organitzant la feina i amanint l’ambient amb unes quantes rondalles i llegendes de la zona.

Dues hores i mitja treballant sota la calor van servir per tornar a fer visibles mitja dotzena de places de la ruta que la vegetació havia conquerit de nou. Desbrossar, llaurar el terra i amuntegar pedres van ser les feines que va tocar fer. Mentre treballaven, els voluntaris imaginaven les condicions en les que els carboners devien viure en aquell mateix lloc una cinquantena d’anys enrere.

Com devia ser passar-se setmanes senceres vivint al costat de les carboneres amb els companys, per jornals de 40 pessetes? El carboneig a la vall de Sau va desaparèixer als anys seixanta, i avui en dia només ens queden com a testimonis vius d’aquell estil de vida un parell de caps de colla carboners.

Un cop van donar la feina per enllestida, en Txevi Buigas va explicar com construïen la xemeneia, part central i columna vertebral de la carbonera. A continuació, i després de molts litres d’aigua fresca, els voluntaris van enfilar cap a l’Àrea d'Esplai dels Vernets de Ca la Marta per gaudir d’un dinar de germanor sota l’ombra d’una alzina.

Després de recórrer un tram de l’itinerari Els arbres del torrent de la Polleda, sobretaula al bar del Ferrer de Tall, i becaina a l’autocar de tornada a Barcelona.

Per a més informació sobre les activitats de voluntariat ambiental del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals, consulteu la seva pàgina web i pàgina de Facebook.

compartir

Font de la informació: Cercle de Voluntaris de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Guilleries-Savassona, Paisatge, Educació ambiental, Cercle de voluntaris, flora, hàbitats, Educació ambiental, Gestió del medi,