caes

Montseny | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals Amb la participació del Montseny i Sant Llorenç del Munt

Bestiari, l'exposició de Carlos Casas amb imatges i sons dels parcs naturals de Catalunya, a la Biennal d'Art de Venècia

18/04/2014

Catalonia in Venice | Bestiari | Carlos Casas, el projecte comissariat per Filipa Ramos i produït per l’Institut Ramon Llull, es va inaugurar el 18 d’abril i es podrà visitar fins al 24 de novembre a la 60a Exposició Internacional d'Art de La Biennale di Venezia, en el marc dels Eventi Collaterali. Entre els parcs participants hi ha el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Bestiari és una obra audiovisual immersiva en què els visitants se submergeixen en un entorn hipnòtic de sons i imatges que emeten animals i criatures que habiten els paisatges naturals i imaginaris de Catalunya. Utilitza com a punt de partida el text medieval Disputa de l’ase, que va escriure el 1417 Anselm Turmeda, considerat un dels fundadors de la literatura catalana.

L’artista barceloní Carlos Casas posa en relleu que el seu projecte documenta paisatges naturals de Catalunya per a futures generacions, que són testimoni d’aquests temps convulsos i de l’impacte que tenen en els nostres entorns. Casas explica que “la instal·lació a Venècia vol proporcionar una experiència de relax i que el visitant es prengui un temps per connectar amb altres espècies d’una manera més directa”.

La comissària de l’exposició, Filipa Ramos, afirma que “amb aquesta obra, Carlos Casas actualitza i constata l’actualitat de la Disputa de l’ase en el context en què vivim, fent un significatiu reconeixement dels drets de la natura i conscienciant sobre els efectes ambientals dràstics que provoca l’acció humana”.

La majoria dels sons i imatges de Bestiari s’han gravat en 11 parcs o espais naturals protegits del territori català. Els parcs naturals i espais protegits del territori català on s’han dut a terme gravacions per Bestiari són: el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la Reserva Natural de Mas de Melons i Secans de Lleida, l’Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec, l’Espai Natural Protegit de la Serra de Boumort, la Reserva Nacional de Caça de Boumort, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i Parc Natural del Cap de Creus. Els rodatges s’han fet gràcies a la col·laboració dels responsables i els equips del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona.

La proposta curatorial de Filipa Ramos es fa ressò del tema de la Biennal d’Art 2024, Foreigners Everywhere (Estrangers a tot arreu), comissariada per Adriano Pedrosa, i va més enllà d’una visió antropocèntrica per incloure-hi el món natural.

L’Institut Ramon Llull produeix i organitza la participació de la cultura catalana als Eventi Collaterali de la Biennal d’Art de Venècia des de l’any 2009.

compartir

Font de la informació: Institut Ramon Llull

Categoria: Divulgació, Exposicions, Montseny, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, ODS,