Xarxa de Parcs Naturals
Per establir una estratègia de seguiment de les poblacions de ratpenats a Europa

El Museu de Ciències Naturals de Granollers acull una reunió d'investigadors del projecte Climbats

$urlFileEntry

Participants a la trobada. Autor: Museu CN Granollers

07/11/2019

L’equip d’Investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers, seguint la mateixa línia de treball de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, ha participat en la Comissió de gestió del projecte Climbats que té com a objectiu principal establir una Xarxa Europea de Seguiment dels Ratpenats.

Els ratpenats representen un grup dels més rellevants de la biodiversitat europea, alhora que són un dels més amenaçats. El canvi climàtic, per la mortaldat de femelles i cries durant les onades de calor i per les alteracions de la hivernada, afecta les poblacions de ratpenats europees. En aquest marc, la Unió Europea ha aprovat un ajut per millorar l’estratègia d’estudi dels ratpenats dins la línia d’ajuts COST (European Cooperation in  Science &Technology).

El Museu de Ciències Naturals de Granollers ha organitzat la primera trobada de la Comissió de Gestió del projecte Climbats que té com els tres objectius principals següents: avaluar mitjançant models l’estat de les poblacions de ratpenats d’Europa per veure com els pot afectar el canvi climàtic; crear una xarxa de seguiment d’abast europeu, i proporcionar una aproximació econòmica de l’efecte de perdre ratpenats per als agricultors.

L’equip del Museu de Ciències Naturals de Granollers, format per Carles Flaquer, Xavier Puig, Adrià López-Baucells i Maria Mas, és l’únic grup de recerca de l’Estat espanyol seleccionat per formar part de la Comissió de gestió d’aquest ajut i liderar el grup de treball que avalua els efectes del canvi climàtic en el paper que juguen els ratpenats per controlar insectes plaga.

Els dies 5 i 6 de novembre, Granollers va acollir la segona trobada de la Comissió de gestió del Climbats, en la qual participen una trentena investigadors europeus referents en els camps de l’agricultura, canvi climàtic i ratpenats. Països com Bòsnia, Croàcia, Estònia, Alemanya, Grècia, Irlanda Itàlia, Portugal, Luxemburg, Malta, Holanda, Noruega, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia, Regne Unit i França van ser presents en aquesta primera trobada dels investigadors.

L'esdeveniment va significar el tret de sortida de les accions que s'executaran en els propers anys i, entre altres, es va decidir oferir beques per dur a terme tasques del projecte com modelitzacions i recull de dades. Així mateix, es van establir quins seran els cursos que s'impartiran, com per exemple tècniques d'anàlisi de sons dels ratpenats.

La propera trobada serà a Lisboa l'any 2020 i, fins aleshores, els diferents investigadors dels grups de treball hauran de dur a terme les tasques que se'ls ha encomanat durant la jornada de Granollers.

compartir

Font de la informació: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Paisatge, Biodiversitat, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Ponències, Diputació de Barcelona, ODS,