Xarxa de Parcs Naturals
Un reconeixement important d'àmbit europeu

El Museu de Ciències Naturals de Granollers, seleccionat per al programa europeu COST gràcies al mètode que aplica en els seguiments de quiròpters a la XPN

$urlFileEntry

Investigadors de l'Àrea de Quiròpters. Autor: Museu CN Granollers

11/02/2019

L’Àrea d’Investigació de Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha estat seleccionada per al programa europeu COST Actions (Cooperació Científica i Tecnològica Europea) per la metodologia que utilitza en els seguiments que realitza en els espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals. El programa COST té com a objectiu finançar projectes de cooperació entre equips d’investigadors europeus punters en la seva àrea d’expertesa.

En la darrera dècada, els investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers han fet un important salt qualitatiu en els seus projectes de recerca. Des del 2012 i fins a l’actualitat, l’equip liderat pel doctor Carles Flaquer està treballant en programes estatals de foment i investigació científica del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

L’ajut Cost Action està format per un equip de 48 investigadors de 13 països europeus més Israel i Sudàfrica. El projecte té com a objectiu principal definir una xarxa de seguiment europea de ratpenats per tal de saber com els afecta el clima i el paisatge.

Haver guanyat aquest ajut implica que el Museu de Ciències Naturals de Granollers pugui treballar amb universitats (Jerusalem, Bristol, Creta, Irlanda, Porto, Malta...) i institucions i museus nacionals (Bulgaria, Leibnz, Dutch Mammal Society...) de primera línia i, així, formar part de les decisions sobre tecnologia, gestió i conservació que s’aplicaran la propera dècada.

Conveni de col·laboració

El Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona s’estructura en quatre línies principals essent la part més important la corresponent als seguiments i recerca sobre els grups de papallones, amfibis i rèptils, petits mamífers i ratpenats.

En aquest darrer àmbit del seguiment de quiròpters, els investigadors realitzen activitats com l’estudi de les poblacions existents o el control de cavitats amb presència de ratpenats (sovint amb la col·laboració dels guardes dels parcs). L’Àrea d’Investigació de Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers és també l’ànima de la Nit dels Ratpenats, una proposta que, a dia d’avui, ja és tot un clàssic de la divulgació científica.

compartir

Font de la informació: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Paisatge, Biodiversitat, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi,