Xarxa de Parcs Naturals
Podeu descarregar-vos les guies des del web

Es presenta el projecte 'La viabilitat de la població de l'àliga perdiguera a Catalunya: guies per a la conservació'

$urlFileEntry

Presentació. Autor: Equip de Biologia de la Conservació. UB

15/03/2016

El 3 de març, l'Aula Magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) va acollir l'acte de presentació dels resultats obtinguts en el marc del projecte 'La viabilitat de la població de l'àliga perdiguera a Catalunya: guies per a la conservació', realitzat per l'Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona amb la participació de la Diputació de Barcelona i el finançament de la fundació suïssa MAVA.

L'objectiu d'aquest projecte iniciat el 2014 és establir els objectius de conservació per garantir la viabilitat de les poblacions d'àliga perdiguera a Catalunya, així com promoure la creació de sinergies amb tots els actors de la societat implicats en la conservació d'aquesta espècie per tal d'afavorir la implementació de les mesures de conservació i la seva sostenibilitat a llarg termini.

Un dels resultats principals del projecte ha estat l'elaboració de les Guidelines for the conservation of Bonelli's eagle populations per facilitar que gestors, professionals, naturalistes i parts interessades disposin d'una eina pràctica per gestionar adequadament l'espècie en els diferents àmbits d'actuació (local, municipal, espais protegits o regions) i millorar l'estat de conservació de les poblacions.

Durant la primera de les intervencions, el Dr. Gustavo Llorente, Degà de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, va fer un repàs al simbolisme de les àligues al llarg de la història i va remarcar el rigor científic del projecte. Tot seguit, el Dr. Joan Real, Director de l'Equip de Biologia de la Conservació de la UB, va presentar els resultats científics del projecte i les guies de conservació amb les que es va obsequiar als assistents a l'acte, i va marcar com a prioritat de futur l'establiment d'un marc de cooperació entre les diferents parts implicades en la conservació de l'espècie (administracions, investigadors, societat civil, societats de caçadors, propietaris, agricultors i ramaders, companyies elèctriques, fundacions i empreses privades...) per tal d'implementar les actuacions necessàries per tal que la població catalana d'àliga perdiguera pugui ser autosostenible.

A continuació, Jesús Calderer, diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, va subratllar el fet que si persones som les causants dels factors que amenacen l'àliga perdiguera, també hem de promoure la conservació de l'espècie. Per altra banda, Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, va destacar la gran utilitat que les guies de conservació presentades poden tenir per als gestors per tal de poder prendre decisions amb criteris científics. Al mateix temps, també va mostrar la voluntat d'asseure en una taula els diversos agents implicats en la conservació de l'espècie per tal que, en un futur proper, es pugui redactar un Pla de conservació de l'àliga perdiguera a Catalunya.

El Dr. Enric Isidre Canela, vicerector de política científica de la UB, va cloure les intervencions remarcant l'assistència de públic a l'acte, prova del gran interès que desperta l'espècie, i mostrant la seva voluntat de continuar treballant per facilitar l'èxit d'aquest tipus de projectes.

A l'acte van assistir-hi prop de 150 persones, entre elles representants de diverses administracions i entitats públiques com ara la Diputació de Barcelona, Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Agents Rurals o Mossos d'Esquadra, entre d'altres, companyies elèctriques com Endesa-Enel o REE, fundacions com Fundació Catalunya-La Pedrera, empreses privades com Miquel Torres, i col·lectius de la societat civil relacionats amb la conservació de l'espècie com l'Institut Català d'Ornitologia, la Federació Catalana de Caça o la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, així com naturalistes i antics membres i col·laboradors de l'Equip de Biologia de la Conservació. Al final de l'acte tots els assistents van poder gaudir d'un refrigeri amb alguns dels excel·lents vins de Cellers Miquel Torres i cerveses artesanes d'Art Cervesers. L'Equip de Biologia de la Conservació vol agrair aquesta gran mostra de suport.

compartir

Font de la informació: Equip de Biologia de la Conservació. UB

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Àguila cuabarrada, Biodiversitat, fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Divulgació, Ponències, Publicacions,