Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona | Parc Fluvial Besòs
Informació d'interès per als ciutadans i els ajuntaments

FAQS - Preguntes i respostes freqüents a la Xarxa de Parcs Naturals

$urlFileEntry

Preguntes i respostes freqüents. Autor: XPN

23/03/2020

Per tal de respondre els nombrosos dubtes i preguntes que han sorgit aquests dies en relació amb el coronavirus COVID-19, s'ha creat una pàgina web que recopila les 'FAQS - Preguntes i respostes freqüents' i informa sobre les mesures de restricció adoptades, els serveis que aquests dies s'ofereixen i les afectacions que pateix la Xarxa de Parcs Naturals.

Puc utilitzar una àrea d'aparcament d'un parc natural i sortir a fer un tomb? Puc treure a passejar el meu gos per un espai natural protegit? Com puc demanar alguna de les subvencions de la Xarxa de Parcs Naturals? A continuació, us informem d'aquestes i altres qüestions importants. Les trobareu totes elles a la pàgina web FAQS - Preguntes i respostes freqüents al portal web de la XPN.

 

Puc accedir als parcs naturals, sol o amb algun amic o familiar?

No. Seguint les mesures de protecció civil contra l'extensió del coronavirus COVID-19, i atès l’estat d’alarma decretat pel govern (Reial Decret 463/2020), es recorda la necessitat que la població resti confinada a casa i s’eviti qualsevol sortida. Només s’admeten aquells desplaçaments que siguin estrictament necessaris i contemplats en l’esmentat decret.

A més, totes les activitats als parcs naturals han estat suspeses o anul·lades. Si alguna es pot posposar i realitzar més endavant, s’informarà convenientment.

Puc deixar l’automòbil en un aparcament d’un espai de la Xarxa de Parcs Naturals i fer un tomb pels entorns?

No. Pels motius anteriors esmentats, recordem que les àrees d'esplai resten tancades i s'han tancat també els accessos a tots els aparcaments públics de la Xarxa de Parcs Naturals. Saltar-se aquesta normativa per originar sancions administratives greus.

Puc anar a informar-me a un punt o centre d’informació de la Xarxa de Parcs Naturals?

No. Tots els equipaments d’informació, ús públic i educació ambiental, restaurants o allotjaments de la Xarxa de Parcs Naturals estan tancats fins a nou avís. No s’atén presencialment ni telefònicament. Des de la Xarxa de Parcs Naturals es treballa telemàticament en les hores d’atenció al públic habituals.

Si teniu algun dubte sobre la Xarxa de Parcs Naturals, us recomanen que visiteu el nostre portal web en què trobareu els correus electrònics de les oficines de cada parc o bé envieu-nos un correu a xarxaparcs@diba.cat o gs.espaisn@diba.cat i mirarem de canalitzar la vostra petició.

Puc treure a passejar el meu gos per un espai natural?

No. A no ser que ja visquis en un mas o edifici aïllat a l’interior d’un espai protegit. Els ciutadans que viuen en ciutats, pobles, urbanitzacions o nuclis dispersos només podran treure a passejar la seva mascota (sense l’acompanyament d’altres persones ni en grup) pels entorns del domicili familiar i mai a un parc públic, que romanen tancats. No cal dir que cal seguir les mesures higièniques habituals i recollir els excrements dels animals a la via pública.

Puc tramitar alguna de les subvenció que atorga la Xarxa de Parcs Naturals?

Sí. Des del dimecres 18 de març del 2020 està obert el termini per sol·licitar subvencions per a explotacions forestals, empreses agrícoles i ramaderes i de serveis, millora d'habitatges, restauració del patrimoni arquitectònic, entitats culturals, cíviques i esportives i instal·lacions tèrmiques amb biomassa. Trobareu les bases i els formularis aquí. Per a dubtes i aclariments, podeu posar-vos en contacte a través de la bústia ot.parcsn@diba.cat.

Inicialment, el període de recepció de sol·licituds finalitzava el dilluns 20 d’abril del 2020. Tanmateix, d’acord amb la declaració de l’estat d'alarma (Reial Decret 463/2020), l’inici del còmput dels terminis de tramitació resta suspès fins al proper 29 de març. Cal recordar que el registre presencial de la Diputació de Barcelona romandrà temporalment tancat, però el registre electrònic està operatiu les 24 hores del dia, de dilluns a diumenge. (Més informació, aquí.)

Puc tramitar algun permís de sol·licitud per a l'organització d'activitats d'ús públic a la Xarxa de Parcs Naturals per quan acabi el període de confinament?

Sí. A través de la Seu electrònica. Hi trobareu el formulari pertinent en què haureu d’adjuntar tota la documentació requerida.

Els permisos per activitats a l’aire lliure sempre estan supeditats al compliment del text normatiu de cada parc i de la legislació vigent. Evidentment, no s’autoritzarà cap activitat a l’aire lliure mentre duri la vigència del Reial Decret 463/2020 o les seves pròrrogues.

Com puc seguir l’actualitat de la Xarxa de Parc Naturals?

Si tens ordinador o telèfon mòbil, pots seguir-nos al portal web, l'Agenda dels parcs, l'L'Informatiu dels parcs i les xarxes socials de la XPN.

En els propers dies, difondrem continguts inclosos en la nostra web que ajudin les persones i famílies que ho desitgin a passar millor les estones de confinament amb jocs, recursos, vídeos i concursos per a tots els públics.

Si voleu assabentar-vos de les activitats que es realitzaran a la Xarxa de Parcs Naturals un cop acabi l’estat d’alarma i el confinament, us recomanen que us subscriviu a l’Agenda d’activitats "Gaudim als Parcs" i al butlletí quinzenal de notícies "L'Informatiu dels parcs".

Atenció directa als ajuntaments (COVID-19) - Diputació de Barcelona

Com a conseqüència dels dubtes i trucades rebudes per la situació d’aquests dies, la Diputació de Barcelona posa a disposició dels ajuntaments de la província de Barcelona la bústia de correu electrònic (atencio.ajuntaments@diba.cat) per proporcionar una atenció més àgil i directa. Així mateix, s'ha habilitat el telèfon 934 723 560 per atendre directament les consultes.

Finalment, per facilitar la tasca també s'ha publicat una pàgina de Preguntes i respostes freqüents sobre els serveis que presta la Diputació de Barcelona i altres aspectes que poden ser de l'interès de la ciutadania.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montseny, Collserola, Guilleries-Savassona, Parc Agrari, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, Parc Fluvial Besòs,