La Xarxa de Parcs Naturals reforça el compromís amb el sector agroalimentari amb la participació al Gastronomic Forum Barcelona

L'espai Rebost de Catalunya. Autor: Parc a taula

Els expositors de les empreses relacionades amb la Diputació de Barcelona. Autor: Parc a taula
El Gastronomic Forum Barcelona és un esdeveniment professional dedicat a la gastronomia, la restauració i el producte alimentari de qualitat, considerat un dels fòrums gastronòmics més rellevants del sud d’Europa. Se celebra anualment al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona i reuneix xefs, productors, empreses del sector HORECA (hotels, restaurants i càtering), institucions i estudiants de cuina. La Xarxa Productes de la Terra, en col·laboració amb el programa Parc a taula de la Xarxa de Parcs Naturals, hi ha participat un any més organitzant un espai d’exposició per a 29 productors i elaboradors de la província de Barcelona.
En la seva edició de 2025, el fòrum s’emmarca dins de la iniciativa “Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025”, que busca posicionar Catalunya com a referent global en cuina, producte i sostenibilitat. El saló s’ha celebrat del 3 al 5 de novembre amb més de 21.800 visitants, més de 425 expositors i més de 190 showcookings i experiències, segons dades de l’organitzador.
Amb aquesta participació, la Diputació de Barcelona aspira a reforçar la visibilitat dels productes del territori, afavorir la interacció entre empreses, distribuïdors i restauració, i contribuir a la consolidació de la gastronomia catalana com a referent internacional. Durant el saló, la Diputació de Barcelona ha organitzat a l’espai Forum Lab un acte de reconeixement a 50 empreses per la tasca de recuperació de varietats locals.
“El rebost de Catalunya”
És un espai dins el saló gestionat conjuntament per Prodeca (empresa pública dependent de la Generalitat de Catalunya) i les diputacions de Barcelona, Girona i Lleida. L’objectiu de l’espai és donar visibilitat als productors agroalimentaris catalans, als seus productes i al relat del territori. En aquest espai, s’hi han fet degustacions, demostracions i sessions dirigides pels propis productors amb la dinamització de l’escriptora i comunicadora Empar Moliner i el cuiner i divulgador Pep Nogué. I, puntualment, s’ha comptat també amb la col·laboració de les xefs mediàtiques Maria Nicolau i Carme Ruscalleda. Les activitats han tractat les temàtiques següents: Carn del territori, Vins del territori, Confitures i melmelades, Cervesa i gastronomia de proximitat, Precuinats, Cervesa i maridatge, Productes de la terra, Vins amb identitat, Dolços catalans, Tast d’olis d’oliva verge extra catalana, Productes del mar, Licors i destil·lats, El valor dels fruits secs, Acte de presentació del vi novell 2025, Tast d’olis d’oliva verge extra de les Terres de Lleida, Carns catalanes i Tast del territori. La propera edició del Gastronomic Forum Barcelona tindrà lloc del 2 al 4 de novembre de 2026.
Sobre el Parc a taula
Parc a taula és un programa de la Diputació de Barcelona que posa en valor la Xarxa de Parcs Naturals mitjançant la gastronomia, amb la implicació dels productors, elaboradors, cellers, allotjaments i restaurants arrelats al territori, i amb la col·laboració dels ajuntaments i consells comarcals. La Diputació de Barcelona, amb els programes Parc a taula, BCN Agrària i Xarxa Productes de la Terra, dona suport a les petites empreses agroalimentàries de proximitat i la cultura gastronòmica local.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Parc a taula, Parc a Taula, ODS, Natura, salut i benestar,
