Montesquiu | Xarxa de Parcs Naturals
Van ser el tema de la 3a Jornada tècnica

Les 'Curses i activitats fisicoesportives al medi natural' omplen el castell de Montesquiu

$urlFileEntry

Ponència. Autor: XPN

11/12/2016

En la jornada tècnica 'Curses i activitats fisicoesportives al medi natural', celebrada al castell de Montesquiu el passat 22 de novembre, va tenir lloc la trobada entre agents que vetllen per la conservació del patrimoni natural i altres que treballen per a l'organització d'aquests esdeveniments.

Núria Sendrós (Generalitat de Catalunya) i Marc Costa (Fundació del Món Rural) van presentar els treballs d’un grup impulsat per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de reflexionar sobre la compatibilització de les activitats en el medi natural amb la seva conservació. En Jordi Soler, participant de la jornada, va explicar també el treball similar que s'està fent des d’Europarc en l’àmbit estatal. Ambdós estan elaborant codis de bones pràctiques per ajudar els organitzadors dels esdeveniments esportius al medi natural a ser més respectuosos amb l'entorn i la propietat.

A la seva ponència, Albert Balcells (director d’Ocisport) va explicar què cal tenir en compte per a l'organització d'una activitat al medi natural des d'un punt de vista global i la Sònia Albuixech va aportar les eines que des de la Diputació de Barcelona es posen a l'abast dels municipis. 

La jornada va continuar amb les experiències dels ajuntaments com a organitzadors d'esdeveniments esportius que treballen amb l'objectiu de dinamitzar socioeconòmicament els municipis. Aquest impuls econòmic es va posar de manifest tant des de petits municipis de muntanya, com va compartir la Vanesa Chirveches, tècnica d'Esports de l'Alt Berguedà, com des de ciutats turístiques que volen desestacionalitzar i diversificar els seus visitants, amb l'exemple de Calella que va exposar en Ferran Muñoz, responsable de Comunicació 2.0 d'aquest ajuntament.

Finalment, Isabel Raventós, cap del Servei d’Ús Públic i Educació Ambiental del Parc Natural de la Serra de Collserola, va exposar la recent regulació de les activitats organitzades al Parc i Juanjo Butrón, de Limnos, va explicar la feina participativa i pedagògica que fan a Banyoles, on es volen aplicar bones pràctiques en la pràctica esportiva a l'Estany. 

La jornada va ser tot un èxit amb més de vuitanta participants i hi va haver un debat intens sobre la gran diversitat d'esforços i aspectes tècnics que tenen el punt de trobada en el gaudi de l'esport i del medi natural. 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montesquiu, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Normativa, Planificació i avaluació, Gestió del medi, Divulgació, Ponències,