caes

Xarxa de Parcs Naturals En el marc d'una jornada tècnica de debat

Presentació del programa Viu el parc a Trujillo (Extremadura)

04/12/2017

Es presenta el programa ludicocultural en el context d’una jornada sobre el paper de la comunicació en la gestió d’espais protegides i espècies protegides i la participació de la població local.

 

La Junta de Extremadura, en el marc del Projecte Life Infonatur que està duent a terme des del 2015 i en col·laboració amb Europarc-Espanya, va organitzar a Trujillo el 17 de novembre d'una jornada tècnica de debat titulada "La comunicació com a eina per a la conservació i el desenvolupament de la Xarxa Natura 2000". La jornada es va dissenyar com una contribució al Programa Societat i Àrees Protegides que promou Europarc-Espanya, en particular, a la seva línia sobre comunicació estratègica per augmentar el suport social i polític a la gestió i protecció dels espais protegits.

 

En la jornada, Carles Castell, tècnic de la Gerència d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i coordinador de la Comissió de Dinamització del Programa Societat i Àrees Protegides d’Europarc-España va presentar els cinc eixos principals d’aquest programa i va  moderar una taula d’experiències i casos pràctics sobre comunicació en espais naturals protegits i de la Xarxa Natura 2000, tant d’administracions ambientals, organitzacions conservacionistes i corporacions locals.

 

Un d’aquests casos pràctics va ser el del programa Viu el parc. La presentació va anar a càrrec de Josep Melero, cap de la Secció de Divulgació i Comunicació de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals i coordinador del programa. Val a dir que Viu el parc és un programa que el 2017 ha celebrat el seu 25è aniversari. Va començar el 1992 al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i, d’aleshores ençà, any rere any i de forma continuada, ha arribat a abraçar deu dels dotze espais de la Xarxa de Parcs Naturals. Un programa que es fonamenta en tres gran eixos: actes culturals a l’interior del parc; un programa pedagògic adreçat a la població escolar, i un seguit d’actes artístics en les localitats que conformen cada parc. És en aquest darrer eix que la població local té un paper rellevant.

 

Els casos pràctics van ser la gestió de l'Albufera de València, a càrrec d’Antonio Vizcaíno, de la Conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament de València; el Programa de recuperació de l’ós bru, a càrrec de Guillermo Palomero de la Fundación Oso Pardo, i la participació en la Manga del Mar Menor, a càrrec de Juan Diego López de l'Asociación Hippocampus.

 

Amb tots quatre ponents i el moderador de la taula es va establir un interessant debat amb els assistents que va centrar-se en el paper dels mitjans de comunicació en la sensibilització ambiental vers la ciutadania i el rol dels recursos i eines que els organismes i entitats mediambientals destinen a fer campanyes entre la població local.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, Viu el parc, Educació ambiental, general,