Anellats els primers polls de bernat pescaire a la colònia establerta al Parc del Foix
Poll de bernat pescaire. Autor: Auger Marquès
L'anellament dels polls. Autor: Carles Sansa
Dins el programa de seguiment de les colònies de cria de bernat pescaire (Ardea cinerea) a Catalunya, projecte avalat per l'Institut Català d’Ornitologia (ICO), el 21 de maig es van anellar per primera vegada polls d’aquesta espècie protegida de la colònia establerta al Parc del Foix. El bernat pescaire és un ocell aquàtic emblemàtic dels ambients fluvials i lacustres, on nidifica habitualment en arbres a prop de l'aigua, però també en canyissars en zones humides ben conservades.
Tot i les sospites sobre la seva reproducció al Parc, no va ser fins al 2012 que es va confirmar amb seguretat l’establiment d'una colònia, amb la presència aquell any de cinc nius. Actualment, els guardes forestals del Parc del Foix en fan el seguiment anual, i enguany el nombre de parelles reproductores de la colònia s’estima al voltant de la vintena.
L'interès d’aquest nucli reproductor rau en la seva ubicació, al Penedès, una zona que es troba relativament equidistant de les principals colònies de bernat pescaire repartides pel litoral i l'interior de Catalunya. Aquesta posició afavoreix la connexió entre nuclis reproductors i pot tenir un paper clau en la seva dinàmica poblacional.
Atesa la rellevància i singularitat de la colonització al Parc del Foix, es va dur a terme una avaluació in situ de l'estat de la colònia, que va conduir finalment a l'anellament dels primers polls per part de l’equip de seguiment del bernat pescaire, amb la col·laboració dels guardes forestals del Parc del Foix. Per accedir als nius, situats ben amunt dels arbres on nidifiquen, es van utilitzar tècniques d’escalada. Les tasques es van fer amb la màxima cura i sensibilitat envers els ocells.
A cada exemplar, se li va posar una anella oficial numerada a la tíbia esquerra amb el remitent “ICO-MUS.NAT.SCI BARCELONA”, i una anella de plàstic negra a la tíbia dreta amb un codi alfanumèric de tres dígits blancs. Això permet identificar cada ocell individualment i en facilita el seguiment a distància.
L'Oficina Catalana d’Anellament (OCA) coordina i gestiona l'ús d’aquestes marques especials en contacte amb l'Estació Biològica de Doñana —que lidera el projecte a nivell estatal— i amb els coordinadors europeus agrupats al portal European Colour-ring Birding.
El seguiment posterior d'aquests ocells marcats pot aportar dades valuoses sobre la seva fidelitat al lloc de naixement, els desplaçaments, la dispersió i altres aspectes clau per al coneixement de la biologia de l’espècie, revertint en accions de conscienciació i sensibilització.
Des del Parc es demana a la ciutadania que, si s'observa un bernat pescaire amb una anella de PVC amb inscripció alfanumèrica, s'informi al portal d'observacions d'ocells amb marques especials. La col·laboració ciutadana és clau per ampliar el coneixement sobre aquestes aus.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Foix, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,