Litoral La podria obtenir al desembre

El Parc de la Serralada Litoral rep la visita d'una verificadora d'Europarc per a l'adhesió a la CETS

12/05/2025

El Parc de la Serralada Litoral va rebre de dimecres 7 a divendres 9 de maig la visita d’una verificadora d’Europarc per poder-se adherir a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). Carmen Cabrera, que és guia intèrpret del Parc Nacional de Sierra Nevada, on gestiona també la CETS, va visitar diversos espais i empreses del Parc i es va reunir amb representants de les entitats que han posat en marxa aquest sistema de treball. És previst que, al desembre, el Parc rebi l’adhesió a la CETS en un acte al Parlament europeu. 

La CETS és una eina de gestió de la Fundació Europarc –entitat d’abast europeu que agrupa les organitzacions que gestionen espais protegits arreu d’Europa– que garanteix que un territori disposa d’una estratègia per tal de compatibilitzar la conservació i el gaudi de l’espai natural protegit per part de la població local, turistes i visitants.  

El Programa d’actuacions 2025 -2029 CETS Parc de la Serralada Litoral, que ja s’ha començat a executar, està format per 25 accions que donen resposta a necessitats del territori i als 10 temes clau que marca la Fundació Europarc. Entre aquestes accions hi ha ordenar la mobilitat i els fluxos de visitants al Parc, generar espais de formació i impulsar l’ecoturisme i el turisme regeneratiu, entre altres.   

Les propostes són el resultat d’un procés participatiu que va durar un any i mig i es duran a terme liderades per diferents entitats, segons la seva especialització i àmbit de treball.  Algunes d’aquestes propostes s’estan finançant en el marc del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació - PSTD Espais naturals i turisme sostenible, concedit en el marc de la segona convocatòria extraordinària de PSTD finançada per la Unió Europea amb fons Next Generation dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.   

Validació de la proposta 

La visita va començar dimecres 7 de maig amb la presentació del Parc a la seu del Consorci, a la masia de can Magarola d’Alella. Després van visitar el celler Can Roda de Martorelles, on van dinar i es va fer una visita per posar en valor el producte local i les experiències enoturístiques dels cellers de la DO d'Alella que es promocionen des del Consorci de promoció enoturística de la DO d'Alella i des del programa Parc a Taula.  A la tarda va conèixer el projecte Parcs i Biblioteques i Biblioteques amb D.O. a la Biblioteca Contravent de Vilanova del Vallès. També van parlar de promoció turística i creació de productes amb els tècnics dels consells comarcals del Vallès Oriental i Maresme. Pel que fa a l’allotjament, va ser a Mas Salagros Ecoresort, a Vallromanes. 

La jornada de dijous va ser intensa, començant amb les entrevistes amb el grup de treball de la CETS a la Cella Vinària de Teià, equipament arqueològic que van visitar al migdia. Hi havia representants de diverses entitats i administracions així com algun empresari. La verificadora va mostrar-se sorpresa per l’avançada maduresa del pla de treball presentat. 

Al Museu Municipal de Vilassar de Dalt, la comitiva va explicar a la verificadora la divulgació del patrimoni i dòlmens, amb el Centre de Documentació del Parc que hi ha instal·lat, i el funcionament dels punts d’informació turística, que va explicar el seu director, Enric Ortega. Després de dinar a Nou Gras (Cabrils), va conèixer a l’entorn de Sant Mateu (Premià de Dalt) els problemes de mobilitat, hiperfreqüentació i accessibilitat, ja que aquest és un dels punts amb més visites del Parc. La jornada de treball es va tancar a la finca les Ginesteres (Vilassar de Dalt), on amb el masover, Pep Canals, president de la federació ADF Maresme i SE del Vallès Oriental i membre de l’Associació de Propietaris de la Serralada Litoral Central, es va parlar de la implicació dels propietaris forestals, ADF i excursionistes. 

Divendres, la visita es va cloure amb la Ruta de les fonts d’Argentona, on es va parlar de la importància de les entitats de voluntariat ambiental, i amb la visita al castell de Burriac, de Cabrera de Mar, on el tema de debat va ser el vincle de les empreses del territori i els municipis per divulgar i posar en valor el patrimoni històric i cultural, així com la important tasca dels municipis en promoure l’ecomobilitat. La cloenda i entrevista final amb l’equip tècnic del Parc, el president del  Consorci i la consellera de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme, va ser al Restaurant Santa Marta del mateix municipi. 

Després d’aquesta visita, Carmen Cabrera emetrà un informe amb els punts positius i els punts que cal reforçar i recomanacions, i si tot és correcte és previst que a finals d’any el Parc de la Serralada Litoral rebi la invitació per recollir el distintiu de la Carta Europea de Turisme Sostenible al Parlament Europeu a Brussel·les. 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Litoral, Prevenció incendis, Turisme sostenible, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Gestió forestal, Inversions i obres,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials