Montseny Amb sis sessions de debat presencials al juny i juliol

El Parc Natural del Montseny reprèn el procés participatiu per a la redacció del Pla de protecció del medi natural i el paisatge

02/06/2025

Aquest mes de juny i juliol, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona reprenen el procés participatiu per a la redacció del Pla de protecció del medi natural i el paisatge del Montseny. En aquesta fase de propostes, es duran a terme diverses sessions de debat obertes a tota la ciutadania i als agents del territori per incorporar les seves aportacions al futur Pla de protecció. En paral·lel a les sessions presencials, s'obrirà un mecanisme de participació digital al portal del procés participatiu per a qualsevol persona o entitat que hi estigui interessada i vulgui fer-hi la seva aportació. 

Les sis sessions de debat es faran de manera descentralitzada en sis municipis per apropar-les el màxim possible al territori i facilitar la participació de la ciutadania i els agents de les diverses zones i municipis. Tindran lloc a Seva (11 de juny), Sant Esteve de Palautordera (12 de juny), Breda (18 de juny), Aiguafreda (19 de juny), la Garriga (1 de juliol) i Arbúcies (3 de juliol). Les dues primeres es dedicaran a l’ús públic (Gaudir al Montseny), les dues següents a  Viure i treballar al Montseny (àmbit socioeconòmic) i les dues darreres a la Conservació de la biodiversitat. Les sessions estan obertes a qualsevol persona, tant a títol individual com en representació de qualsevol organisme o entitat. Es poden inscriure a través del web del procés participatiu.

A finals de 2022, les dues diputacions van iniciar el procés de redacció tècnica del Pla de protecció del medi natural i el paisatge del Parc Natural del Montseny, que compta amb aquest procés de participació per incorporar les visions dels diferents agents i població del territori en l'Avanç de Pla. Així, a l’octubre es va poder participar en el procés a través del portal i al novembre es va fer la diagnosi participativa. 

A banda d'aquesta participació digital, els òrgans estables del Parc van fer sessions presencials de debat. Es tracta de la Junta Rectora, el Consell Consultiu, el Comitè Científic i el Fòrum de la Carta Europea del Turisme Sostenible. Estan integrats per representants del món local i d'altres administracions implicades, persones expertes relacionades amb la recerca, representants d’entitats i agents econòmics del territori. 

Què és un pla de protecció? 

Els plans de protecció del medi natural i del paisatge (PPMNP) són instruments d'ordenació i de gestió dels espais naturals protegits i, pel que fa a l'ordenació dels usos del sòl, tenen la naturalesa jurídica pròpia dels plans directors urbanístics. 

El Decret 127/2021 sobre el Parc Natural del Montseny i sobre els espais del PEIN el Montseny i Cingles de Bertí, amplia el parc natural del Montseny i estableix l'obligatorietat de redactar un pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural per conservar i millorar el patrimoni natural i cultural, i impulsar el desenvolupament rural i l'ús públic, tot fent un ús sostenible dels recursos naturals. 

Fins ara, l'instrument d’ordenació i legislació bàsica vigent és el Pla especial d'ordenació aprovat per la Comissió Provincial d'Urbanisme de Barcelona de 26 de juliol de 1977 i per la Diputació de Girona el 26 de gener de 1978, d’acord amb la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana, text refós del 9 d'abril de 1976. Fruit d’una revisió profunda d'aquest Pla especial, l’11 de desembre de 2008 es va aprovar definitivament el nou “Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny”, contra el qual es va interposar recurs contenciós administratiu. Com a conseqüència d'aquests recurs, el juliol de 2012 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el Pla Especial per manca d'avaluació ambiental estratègica. 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montseny, Biodiversitat, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials