El tritó del Montseny, present a l'exposició "Animals invisibles: mite, vida i desextinció" del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Una sala de la mostra. Autor: Ajuntament de Barcelona
Tritó del Montseny sota l'aigua. Autor: Iñaki Relanzón / Diputació de Barcelona
Maqueta del tritó a escala augmentada. Autor: Life Tritó Montseny
El Museu de Ciències Naturals estrena l’exposició “Animals Invisibles: mite, vida i desextinció” el dissabte 17 de maig coincidint amb la Nit dels Museus. La mostra indaga en els animals que no es poden veure, ja sigui perquè s’han extingit (dinosaures, dodos, tigres de Tasmània), perquè només existeixen en l’imaginari col·lectiu (sirenes, dracs, ietis) o perquè són vius però difícils de veure pel seu mode de vida (calamar gegant) o per la pressió antròpica, com és el cas del tritó del Montseny, l'únic vertebrat endèmic de Catalunya, un dels amfibis més amenaçats d’Europa que es troba en perill crític d’extinció. A l’exposició es poden escoltar els sons que se succeeixen a la primavera, al llarg de 24 hores, al Montseny.
També aquells animals que, un cop desapareguts, intentem desextingir per via de la genètica, l'art o moviments culturals. Cada segon que passa desapareixen espècies animals que encara no hem vist ni estudiat. "Animals Invisibles" pretén fer visible entre la ciutadania l'origen i vida d’aquests animals i les històries que els envolten per protegir no només la biodiversitat sinó també la memòria dels pobles del planeta.
Tot i que l'exposició contempla la importància de les herències i llegendes estrictament mitològiques, l’enfocament principal és científic. Té un vessant naturalista i artístic, ja que és un catàleg del que hi hagué i pogué haver-hi, del que pugui existir i desitjaríem descobrir.
Per donar a conèixer els animals invisibles, l’exposició se serveix d’una museografia multidisciplinària en què es fusionen les col·leccions de ciències naturals del Museu amb obres aportades per un gran ventall d’artistes de diferents disciplines com l’art conceptual, la pintura, l’escultura, la música, la fotografia, la il·lustració, el còmic, els tatuatges, el cinema, l’escriptura, la literatura… Participen en la mostra, entre una trentena d’artistes, l’actor Viggo Mortensen, els fotògrafs Joan Fontcuberta i Txema Salvans, els artistes conceptuals Antoni Muntadas i José Luis Viñas, la muralista Lily Brick, el músic Rafel Plana, el cineasta Víctor Matellano, l’especialista en art electrònic Vicente Matallana o la tatuadora Paola Garmo.
El Museu ha apostat per fer una exposició on la sostenibilitat i el reciclatge tenen gran protagonisme. Perquè tan important és planificar el muntatge d’una exposició com pensar on va a parar tot allò que s’ha fet servir un cop acabada. S’ha dut a terme el reciclatge d’estructures de fusta i material d’exposicions anteriors i s’ha creat tota la cartelleria així com peces importants com el calamar gegant —que dona la benvinguda als visitants— amb biomaterials obtinguts a partir de residus orgànics.
Entre les activitats que s’hi poden fer hi ha un espai dedicat a infants que compta amb una biblioteca relacionada amb aquests animals. Un lloc amb coixins per llegir còmodament a terra, un mòbil de peixos i una gran taula il·lustrada per Aina Bestard que ens convida a trobar, lupa en mà, 12 espècies animals presents al massís del Montseny que sovint ens passen desapercebudes.
La mostra neix a partir del «Projecte Animals Invisibles» que l'escriptor i viatger Gabi Martínez i el naturalista i explorador del Museu Jordi Serrallonga, comissaris de l’exposició, van iniciar fa més d'una dècada arran de les seves expedicions al llarg del planeta. De moment, el projecte, del qual el Museu és un dels seus estrets col·laboradors, s’ha plasmat en un web col·laboratiu —que obre la possibilitat que qualsevol persona, universitat o escola ajudi a eixamplar el mapa dels «Animals Invisibles Explorers»—, en un llibre prologat per Viggo Mortensen, articles, documentals, conferències i, ara, l'aposta més ambiciosa: l’exposició.
Font de la informació: Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Categoria: Montseny, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,