Montseny Permet tractar 12 metres cúbics diaris

Una nova estació depuradora a la Costa del Montseny, a Fogars de Montclús, millora la qualitat de l'aigua a la part alta de la Tordera

13/05/2025

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, acompanyada de l’alcalde de Fogars de Montclús, Albert Rovira, i del president del Consorci Besòs Tordera, Òscar Sierra, van inaugurar divendres 9 de maig la nova depuradora (EDAR) Costa del Montseny. La depuradora té una capacitat de tractament de 12 metres cúbics diaris, donant resposta a les necessitats de sanejament actuals i futures del nucli residencial la Costa del Montseny. Així mateix, implicarà una millora de la qualitat de l’aigua de la part alta del riu Tordera, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. 

Aquesta instal·lació s'ha articulat mitjançant un conveni entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que n’ha aportat el finançament, uns 614.000 euros, i el Consorci Besòs Tordera, que ha dut a terme l'execució dels treballs i gestiona la planta. La nova EDAR compta amb 10 plaques solars de 400 watts de potència cadascuna. Aquest sistema genera, a partir de la llum solar rebuda, el 80 % de l’energia elèctrica que necessita per al seu funcionament, reduint així les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera. 

La consellera ha posat l’accent en la priorització, per part del Govern de la Generalitat, per avançar en la reutilització dels recursos disponibles i en la millora de la qualitat de l’aigua. Per a Paneque, “el desplegament de les tecnologies ens ajudarà, per un costat, a deixar Catalunya preparada per a escenaris estructurals de manca de recursos i, per tant, de fabricació d'aigua, i també a preservar l'entorn i el medi”.  

La depuradora està formada per una línia d’aigua que consisteix en un pou de gruixuts, un desbast de sòlids, un tractament primari i un tractament secundari format per un contactor biològic rotatiu, que consisteix a realitzar el tractament de l’aigua residual amb un procés biològic de pel·lícula adherida. En aquests processos, els microorganismes responsables del tractament estan adherits en un medi fix, en contra dels processos de creixement en suspensió. D'altra banda, la línia de fangs consta d’una recirculació interna i una purga de fangs mitjançant aspiració i transport a una altra instal·lació per a la seva posterior gestió. 

Les obres han inclòs el condicionament del camí d’accés a la instal·lació, que s’inicia a la carretera BV-5119 i travessa una zona boscosa en tot el seu recorregut, d’uns 127 metres. S’hi ha adequat el traçat i augmentat l’amplada fins a quatre metres, facilitant així l’accés dels camions cisterna que han d’accedir-hi per fer la recollida dels sòlids i fangs. 

 

compartir

Font de la informació: Gabinet de Premsa de la Generalitat de Catalunya

Categoria: Montseny, Biodiversitat, ODS, Inversions i obres,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials