El Dia Mundial del Sòl (5 de desembre), enguany sota el lema "Aturar la salinització dels sòls, augmentar la productivitat", recorda la gran importància d’aquest element per a la vida i la necessitat d’apostar per polítiques de desenvolupament sostenible que no el malmetin.
Amb l’objectiu de donar a conèixer el fons bibliogràfic relacionat amb aquesta temàtica, fomentar accions col·laboratives i transmetre més consciència ambiental, diverses biblioteques del programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals i la Xarxa de Parcs Naturals "Parcs i biblioteques... naturalment!" han organitzat mostres documentals. Entre elles, trobem la Biblioteca Ilturo de Cabrera de Mar, la Biblioteca M. Serra i Moret de Pineda de Mar i la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró. Aquesta darrera, a més, exposa una mostra d’àlbums il·lustrats a la sala infantil per acostar aquesta temàtica als més menuts.
Una altra iniciativa és la del Prestatge Virtual d’Espais Naturals que dedica un especial al Dia Mundial del Sòl amb una selecció bibliogràfica de volums disponibles a les biblioteques tant per a adults com infants sobre edafologia, història de la terra, etc. També hi ha una selecció de cerques relacionades al catàleg Aladí (Sòls, Sòl, Ús del, Edafologia, Erosió i Desertització), una selecció de webs (web oficial del Dia Mundial del Sòl, Mapa de sòls de Catalunya i Dia Mundial del Sòl amb les biblioteques catalanes) i altres temes relacionats amb aquesta efemèride.
Podeu trobar més informació a les xarxes socials fent cerca de les etiquetes #DiaMundialSòl i #PVNaturals.
Enguany, és el setè any que la xarxa de centres amb documentació ambiental DocAmbCat commemora les efemèrides ambientals. A més a més del Dia Mundial del Sòl, el 2021 s'han celebrat el Dia Mundial de l’Energia (14 de febrer); del Dia Europeu dels Parcs (24 de maig) al Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), emmarcades en la Setmana de la Natura, i el Dia Mundial de l'Alimentació (16 d'octubre).
Centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals
A Catalunya, hi ha més de 950 centres de documentació i biblioteques públiques, especialitzades, universitàries, escolars, etc. entre els quals més de 135, entre ells la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals, disposen d'un fons específic sobre temes ambientals.
Si voleu conèixer els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals i quines tasques i serveis realitzen, consulteu la pàgina centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals i el vídeo "Els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals".