La II Trobada del programa Parcs i biblioteques... naturalment! posa punt final al projecte "mOts" amb una acció artística col·lectiva
Mural final del projecte "mOts" dut a terme al marge dret del riu Besòs. Autoria: Sergi Garriga
Obertura de la II Trobada del programa Parcs i biblioteques... naturalment!. Autoria: Sergi Garriga
Taula rodona amb les aportacions de Joan Manel Riera, David Ribas i Laura Kotnik. Autoria: Sergi Garriga
Durant la realització del mural final del projecte "mOts". Autoria: Sergi Garriga
Santa Coloma de Gramenet va ser l'escenari, dijous 22 de maig, de la II Trobada del programa Parcs i biblioteques... naturalment!, impulsada per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. La jornada va reunir professionals del món bibliotecari, educadors ambientals, artistes i ciutadania per reflexionar i compartir experiències al voltant de la relació entre natura, cultura i territori. Sota el lema "Natura i cultura, un joc de miralls", l'activitat es va desplegar entre la Biblioteca Can Peixauet i el Parc Fluvial del Besòs, on es va dur a terme una acció artística vinculada al projecte "mOts". Aquesta jornada va coincidir amb l'inici de la Setmana de la Natura, que s'allargarà fins al 5 de juny.
L'acte va servir per fer la cloenda oficial del projecte "mOts", una iniciativa que ha promogut la recuperació de paraules locals vinculades a l'entorn natural a través d'accions artístiques comunitàries. Durant l'últim any, més de 100 persones de diversos municipis han participat en aquesta experiència col·laborativa que ha combinat recerca lingüística, memòria històrica i creació artística. El projecte també ha mobilitzat 9 dels espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals, 15 biblioteques i 7 centres de documentació. El resultat: més de 200 mots recollits i 150 transformats en grafits, tot donant lloc a una intervenció cultural i visual amb profunda arrel territorial.
Aïda Llauradó, diputada adjunta de Cultura de la Diputació de Barcelona, juntament amb Sara Martínez, quarta tinenta d'alcaldessa de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, van obrir la jornada a la Biblioteca Can Peixauet, que va donar lloc a una primera taula d'experiències de biblioteques i centres de documentació implicats en el projecte, com el Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor, la Biblioteca Ferrer i Guàrdia d'Alella, i la Biblioteca de Singuerlín-Salvador Cabré de Santa Coloma de Gramenet. A continuació, va tenir lloc una taula rodona moderada pel treballador cultural Jordi Boldú, amb les aportacions de Joan Manel Riera (Escola de Natura del Corredor), David Ribas (Riudebitlles Territori d'Art, RTd'A) i Laura Kotnik (Biblioteca El Castell de Vacarisses).
Posteriorment, Xesco Gomar, diputat d'Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, i Pau Gonzàlez, diputat de Cultura de la mateixa institució, van participar en la creació del gran grafit col·lectiu realitzat al marge dret del riu Besòs juntament amb totes les persones assistents a la jornada. El mural resultant forma part de l'acció artística "150 mOts que ens interpel·len", una proposta a càrrec de Riudebitlles Territori d'Art amb el suport de BesArt. The River Museum, que ha recollit bona part de les paraules que han format part del projecte "mOts", com ara besosada, torderada, mallal, càlam o paitida.
Durant la seva intervenció, Xesco Gomar va subratllar "el ferm compromís de la corporació amb l'educació ambiental, i com projectes com aquest reforcen el treball conjunt no només entre municipis, sinó també entre cultura, natura i divulgació". Per la seva banda, Pau Gonzàlez va destacar que "es tracta d'un projecte col·laboratiu entre municipis, biblioteques i dues de les grans xarxes de la Diputació de Barcelona: parcs i biblioteques, a més d'un exercici de memòria col·lectiva que ha posat en valor la llengua catalana, ha recuperat mots perduts, i que s'ha traduït en una expressió artística a través del gran grafit dut a terme al Parc Fluvial del Besòs".
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals i Premsa DIBA
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, DocAmbCat,