El Parc del Garraf rep una actuació de voluntariat social corporatiu en una matinal amb diverses accions per a la millora de la biodiversitat i la restauració de l'entorn natural de Can Grau
La restauració i millora de murs de pedra seca va ser una de les accions fetes. Autor: Concep-t
L’entorn de Can Grau, al Parc del Garraf, va rebre el 12 de gener la participació de 350 persones voluntàries d’una empresa del sector farmacèutic en una matinal de tres hores per realitzar-hi actuacions de millora de la biodiversitat i de l’entorn natural. Les actuacions, que es van fer on la Fundació Miranda realitza la seva activitat, tenien l’objectiu de potenciar espais per a la vida òptima dels cavalls que pasturen al Parc integrats amb l'ecosistema. També es van crear una bassa, conservar murs de pedra seca i restaurar diferents hàbitats potencials com la bassa del mirador per millorar la biodiversitat de les espècies. Altres actuacions van ser una sembra regenerativa a les feixes del prat i la reparació del tancat dels cavalls.
La cooperativa Concep-t, amb la participació de la Fundació Miranda i la supervisió del Parc del Garraf, van fer possible la realització d’un interessant projecte de restauració a l'entorn de Can Grau, que no només vetlla per la creació de nous hàbitats i refugis de fauna, sinó que també ha contribuït a restaurar espais degradats, millorar la qualitat de vida dels cavalls en llibertat que hi viuen i a apropar la ciutadania a la realitat ambiental que es viu actualment als entorns naturals.
Les actuacions especifiques de responsabilitat social corporativa (RSC) del projecte de voluntariat es van desenvolupar seguint les directrius del Parc i supervisades per tècnics i biòlegs que treballen dins l'àmbit de la restauració ambiental, dels ecosistemes i de la fauna sensible.
Actuacions fetes
El projecte va consistir en diferents tipus d’accions. Pel que fa a la creació de nous hàbitats i refugis de fauna, es va crear una bassa per amfibis de 10 x 10 metres amb base de cautxú i recoberta d’argiles i plantes higròfiles, amb una tanca perimetral amb malla ramadera per evitar l’entrada dels senglars i potenciar així l’establiment dels amfibis. També es van col·locar per la zona diverses caixes niu de ratpenat, pàrids i rapinyaires nocturns per afavorir la nidificació d’aquestes espècies.
Així mateix es van restaurar, arranjar i millorar diferents elements existents a l’espai com els murs de pedra seca que en bones condicions ajuden a retenir la humitat i eviten l’erosió del sòl; les llorigueres on s’estableixen espècies com la tortuga mediterrània per fer la hibernada, o els conills per reproduir-se; i la bassa del mirador on s’ha col·locat un tancat de fusta amb malla ramadera per evitar l’entrada del senglar.
Es va fer també sembra regenerativa a les feixes de prat per afavorir el creixement de plantes de pastura herbàcies que donen aliment als cavalls. D’aquesta manera es milloren els espais oberts del Parc del Garraf. Una altra actuació feta va ser la reparació i millora del tancat dels cavalls que travessa les feixes de Can Grau. Finalment, també es van col·locar plafons interpretatius, amb un cartell explicatiu a les zones sensibles per donar a conèixer als visitants del Parc la importància ambiental de l’indret.
Tot el treball previ es va realitzar per experts en les diverses tasques i tenint molta cura a minimitzar l’impacte que l’acció podia generar. Per això, es van organitzar petits grups de treball repartits per tota l’àrea de Can Grau. Cada un va estar assessorat per un tècnic especialista que va dirigir les tasques concretes, subratllant sempre un aprenentatge ambiental explícit per al participant sobre allò que estava realitzant, per què i per a què ho feia.
Els materials que es van fer servir per a les tasques eren les més adients i naturals possibles per garantir la integració dins el paisatge, un baix impacte ambiental i el màxim manteniment en el temps.
Accions transversals en col·laboració
Conscients que per realitzar una actuació coherent i amb sentit és imprescindible la implicació de tots els agents del territori, aquest projecte té un caràcter transversal i ha estat possible gràcies a la participació dels voluntaris i voluntàries, tant de l’empresa Concep-t com de la Fundació Miranda, i la col·laboració i assessorament de les entitats ambientals i empreses de restauració següents: Societat Catalana d’Herpetologia, Ecotons, Amics de pedra seca del Garraf, Fusteria Vinyoles, Relleu i entorn i Viver Tres Turons.
Font de la informació: Concep-t
Categoria: Educació ambiental, Garraf, Paisatge, Educació ambiental, Biodiversitat, Hidrologia, Meteorologia, flora, fauna, vertebrats, peixos, amfibis, mamífers, hàbitats, Educació ambiental, Gestió del medi, ODS,