Es localitza una nova població de la papallona blaveta del crespinell a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona
Exemplar de blaveta del crespinell (Scolitantides orion). Autor: Joan Pareja
Exemplar de blaveta del crespinell (Scolitantides orion). Autor: Joan Pareja
El Grup de Naturalistes d’Osona (GNO) ha localitzat en l’àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona una nova població de blaveta del crespinell (Scolitantides orion), una papallona diürna amb tendència a la regressió i classificada com a ‘Vulnerable’ en el Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya. La nova població, detectada per Jordi Baucells del GNO, destaca per l’abundància d’individus, amb comptatges de fins a una trentena en un tram d’escassos 200 metres.
La blaveta del crespinell (Scolitantides orion) és una papallona diürna present a Catalunya amb poblacions molt localitzades compostes per pocs individus i amb una certa tendència a la regressió. És una papallona univoltina (una sola generació anual) que vola a l'abril i al maig, i únicament fa la posta sobre crespinells. Tot i ser plantes molt abundants, sembla que la papallona deu dependre d'altres factors ambientals que es desconeixen i això fa que surti a llocs molt concrets, com l’estreta relació que guarda amb formigues que atenen les seves larves. De fet, aquesta papallona està classificada al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya com a "Vulnerable".
A la comarca d’Osona hi ha molt poques cites de l’espècie, havent-hi algunes d’històriques d’abans de l’any 2000. Solament una població és coneguda amb posterioritat, descoberta per en Mike Lockwood el 2015 dins l’àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, i monitoritzada des del 2021 per en Jordi Faus del Grup de Naturalistes d’Osona - ICHN. Es coneix també una altra població, però és en l’àmbit del Parc Natural del Montseny, al municipi d’Aiguafreda, al Vallès Oriental.
Aquest 2023, en Jordi Baucells del mateix Grup de Naturalistes d’Osona (GNO) ha localitzat una nova població dins l’àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Aquesta població destaca per l’abundància d’individus observats, un fet poc freqüent en aquesta espècie. El major comptatge fet enguany ha resultat de trenta individus en un tram de tan sols uns 200 metres de longitud i, des d’aleshores, ja se n’està realitzant un seguiment. És molt probable que les dues poblacions estiguin connectades i, de moment, es desconeix si encara n’hi podria haver més.
La troballa s’ha fet fora del context de seguiment ecològic periòdic de papallones diürnes que es porta a terme dins l’àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, ja que la participació que es fa en el programa Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya (CBMS), seguiment de papallones diürnes, en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers és en altres indrets de l’Espai Natural. Aquest programa recull dades de l’abundància i riquesa d’espècies de les poblacions de papallones en una xarxa d’itineraris repartits per Catalunya. A l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona es fa el seguiment a dues estacions, una a Folgueroles, a càrrec del personal de l’Espai Natural, i l’altra a Tavèrnoles, a càrrec del Grup de Naturalistes d’Osona. Cadascuna recull diferents ecosistemes de la zona i les comunitats de papallones són així diferents, però totes dues amb una interessant diversitat.
Les papallones són uns insectes bioindicadors molt sensibles a l’efecte del canvi climàtic i a la gestió (o manca d’ella) sobre els hàbitats. L’abandonament de la gestió forestal ha comportat una pèrdua d’espais oberts que afavoreixen la riquesa i diversitat de papallones i per aquest motiu és important tenir-ho present en la planificació de la gestió dels espais naturals per tal d’evitar la pèrdua de diversitat i preservar de forma transversal en el territori els hàbitats de les papallones.
Font de la informació: XPN i Grup de Naturalistes d'Osona (GNO-ICHN)
Categoria: Guilleries-Savassona, Paisatge, Biodiversitat, Meteorologia, flora, fauna, invertebrats, insectes, Recerca i seguiment, Gestió del medi, ODS,