Guilleries-Savassona Segons el seguiment del poblament de peixos i macroinvertebrats aquàtics a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona

La sequera i l’escalfament de l’aigua posen en risc el poblament de truita a la riera Major

19/01/2024

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic-UCC) amb seu al Museu del Ter (Manlleu, Osona), duu a terme un seguiment del poblament de peixos i macroinvertebrats aquàtics de la riera Major (conca del riu Ter) des de l’any 2018 a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Els darrers anys –2021 a 2023– s’hi ha observat un empitjorament de molts paràmetres avaluats, tant fisicoquímics com biològics (macroinvertebrats aquàtics i peixos), que podrien estar relacionats amb les condicions de sequera que hi ha fet disminuir el cabal de manera dràstica.

La temperatura de l’aigua a l’estiu els darrers dos anys ha superat els valors límits per a la supervivència de la truita (22ºC) com a mínim durant 7 o 8 setmanes, segons els estudis fets pel CERM, el seguiment per part dels guardes de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i les dades de l’estació de mesura de cabal i temperatura instal·lada en un punt de la riera Major per iniciativa d’aquest espai natural. 

El poblament de peixos als dos trams avaluats està format per tres espècies: la truita comuna (Salmo trutta), amb una presència gairebé testimonial, el barb de muntanya (Barbus meridionalis) que ha anat estabilitzant les seves poblacions, i el veró o barb roig (Phoxinus sp), d’origen forani i invasor, que es consolida com a espècie majoritària en detriment de les altres dues. 

La situació actual dels peixos de la riera Major podria tenir diverses causes, com la reducció dels cabals i l’augment de la temperatura de l’aigua, que arriba a superar el llindar dels 22ºC (límit per a la supervivència de la truita). D’altra banda, no s’ha de descartar l’impacte encara present de l’aiguat del 2020, les modificacions de l’hàbitat per l’augment del sauló i la reducció de les gorgues. A més a més, des del 2022 s’observa una disminució de la condició física mitjana de totes tres espècies, sobretot de truites, que podria ser degut a l’augment dels abocaments orgànics al llarg de la riera.

La mala connectivitat ecològica de la riera per als peixos, deguda a la presència de diverses rescloses, continua essent una pressió important, tot i que s’estan iniciant accions de permeabilització de les rescloses. Aquests obstacles són un problema sobretot per a la truita, que és incapaç d’anar aigua amunt per fresar a la tardor-hivern i/o per refugiar-se els mesos més càlids. Cal, també, seguir avaluant l’increment d’abocaments i el seu impacte al conjunt del poblament de peixos i invertebrats aquàtics.

compartir

Font de la informació: Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic-UCC)

Categoria: Guilleries-Savassona, Biodiversitat, Hidrologia, Recerca i seguiment, ODS,

Cercador de notícies




Your privacy is our priority

To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some cookies on the website to facilitate its use:

  • Own and third parties for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
  • Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
    We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser.
  • From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.

More information

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials