L'inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny, model a Menorca
Font de la informació: Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM)
Categoria: Montseny, general,
Instant del 'Jaleo'. Autor: IPACIM
Les IV Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears, que van tenir lloc a començaments de maig a Maó (Menorca), van ser l’escenari on es va presentar el nou web de l’inventari del patrimoni cultural immaterial de Menorca. En la presentació del nou recurs, Pilar Vinent, del Consell Insular, i Antoni Camps, de l’Institut Menorquí d’Estudis, van recordar el projecte pioner dut a terme al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, on es va desenvolupar la metodologia que, millorada, s’ha seguit a Menorca per fer aquest inventari.
La Reserva de la Biosfera del Montseny va ser el primer territori de tot l’Estat espanyol i un dels primers del món on es va dur a terme un inventari del patrimoni cultural immaterial seguint els criteris de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.
Per això, aquest projecte, que incloïa una metodologia per a la realització d’inventaris, va ser inclòs per la UNESCO en el Registre de Millors Pràctiques de la Convenció. Posteriorment, aquesta metodologia, revisada i millorada de la mà de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i de l’Institut Ramon Muntaner, va servir per realitzar l’inventari de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre i va arribar també fins a Menorca.
La primera fase de l’inventari de Menorca es va dur a terme al llarg del 2017 amb la participació de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM), la mateixa entitat que s’encarrega de l’actualització de l’inventari del Montseny i que acull l’equip que va coordinar el projecte original.
Durant l’any 2018, s’han revisat les fitxes de l’inventari de Menorca i s’ha preparat el nou web, en què es pot consultar tota la informació dels primers vint-i-tres elements, entre els quals es pot trobar l’ofici d’arader, les gloses i els glosats, el ball des còssil o el jaleo, a més de plats tradicionals com l’arròs de la terra o l’oliaigua.
Amb aquest inventari, Menorca s’ha avançat a la nova Llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears, aprovada el 8 d’abril d’aquest any i que situa les institucions balears entre les més actives a l’hora de concretar el desplegament legal de la Convenció de la UNESCO. Per a més informació, podeu consultar ipcime.cat.
Font de la informació: Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM)
Categoria: Montseny, general,
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some cookies on the website to facilitate its use: