L'actualitat de les cinc colles del ball de gitanes del Baix Montseny, protagonista de l'últim projecte editorial del fotògraf Mariano Pagès d'Urso
La portada del volum. Autor: Mariano Pagès
Ball de Gitanes. Ritual del Baix Montseny és el darrer projecte del fotògraf Mariano Pagès i un treball d’immersió dins les colles de gitanes de Llinars del Vallès, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera i, també, Cardedeu. Centrat en l’actualitat dels darrers cinc anys, el volum aplega tant imatges d’estudi com reportatges de les ballades a plaça i aborda la dimensió simbòlica de l’esdeveniment.
Ball de Gitanes. Ritual del Baix Montseny és, en paraules del fotògraf impulsor del projecte Mariano Pagès, una radiografia actual sobre aspectes diversos del ball de gitanes del Baix Montseny. Les pàgines del llibre, de gran format i profusament il·lustrat, recullen el resultat d’un projecte d'immersió dins les cinc colles del ball de gitanes del Baix Montseny: Llinars del Vallès, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera i, també, la colla de Cardedeu.
En paraules de Pagès, l’enfocament del llibre no ha estat fer un llibre d’història ni un recull d'imatges d'arxiu, sinó captar el batec i l’actualitat principalment amb fotografies, moltes fruit d’una recreació fotogràfica, amb sessions d’estudi per les quals han passat més de noranta persones, entre diablots, nuvies, nuvis, cambreres, cambrers, floristes, vells i velles, balladors i balladores, grans i petits de les diferents colles per ensenyar els vestuaris. A aquestes se li sumen imatges de reportatges de les ballades a plaça, amb l'acció i la interacció de les persones i les maneres diferents com cada poble interpreta el culte ritual com a eixos. Destaca la col·laboració especial d'Oscar Aldama.
El llibre, resultat dels deu anys de Pagès d’enregistrar ballades, els cinc primers com a observador voluntari i els darrers cinc ja com a fotògraf que pensa en la publicació, compta amb un pròleg de Montserrat Garrich i cinc grans capítols, que combinen imatges amb text. Si el capítol introductori se centra en la connexió amb la natura, els cultes rituals, el Carnestoltes..., el segon capítol està dedicat al simbolisme i al perquè de les figures del capità de cavall, el vell i la vella, els diablots i els nuvis i balladors; el tercer, als músics; el quart, al disseny i concepte del vestuari de les cinc colles i, finalment, el cinquè i darrer té el culte a la plaça com a protagonista, també amb imatges i informació de cada colla.
Es pot adquirir a la Llibreria de la Diputació en aquest enllaç.
Patrimoni cultural immaterial del Montseny
El ball de gitanes forma part de l’Inventari del Patrimoni cultural immaterial del Montseny, iniciativa del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny de la Diputació de Barcelona (reconegut per la UNESCO) i, a més, la ballada de Sant Celoni està catalogada com a Festa d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Ball de Gitanes. Ritual del Baix Montseny vol ser, també, un agraïment per a totes les colles i associacions culturals que mantenen viva la tradició i, per a la seva realització, ha comptat amb la col·laboració del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, el Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Cardedeu, Llinars del Vallès, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera i Santa Maria de Palautordera.
Molt vinculat als parcs i espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals, entre d’altres projectes i publicacions, Mariano Pagès és l’autor de Castells del Montseny, Montseny, llum i silenci, Romànic del Montseny, Fesomies del Montseny i la sèrie Estels, ermites i esglesioles de la serralada de Marina, de Collserola, del Montseny i del Montnegre i el Corredor.
Font de la informació: Mariano Pagès
Categoria: Montseny, Llibres, revistes i CD, Educació ambiental, Educació ambiental, ODS,