Comença la implementacio d’una xarxa de monitoratge a la cinglera de Sant Miquel del Fai
Treballs d'alçada per a la instal·lació dels monitors. Autor: Ferran López/ ICGC
Els sectors on es col·loquen els sensors. Autor: XPN
Operaris treballant entre el pas de la Foradada i la portalada fortificada. Autor: XPN
El dilluns 11 de novembre van començar les obres d’instal·lació d’un sistema de monitoratge de la cinglera que permetrà conèixer en temps quasi bé real si es produeixen moviments a les grans masses rocoses, la temperatura i les precipitacions de Sant Miquel del Fai. Es tracta de treballs en alçada que executa l’empresa Kuroba Quatre SL amb la supervisió i assistència tècnica de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Es preveu que els treballs, que es fan de dilluns a divendres per no afectar la visita, durin dues setmanes, si la meteorologia ho permet.
Aquest monitoratge es porta a terme en cinc masses rocoses situades entre el pas de la Foradada i el Salt del Tenes. Les dades obtingudes permetran ampliar el coneixement de l’estat d’equilibri de les masses rocoses instrumentades i eventualment establir paràmetres de control per vetllar per la seguretat de l’espai visitable. A més, aquest sistema de monitoratge és ampliable en un futur si es creu necessari per part del tècnics responsables. El monitoratge es complementa amb la instal·lació dels elements de seguiment meteorològic. Les obres tenen un pressupost de 44,386.73 €.
El projecte d’implementació d’una xarxa de monitoratge a la cinglera de Sant Miquel del Fai redactat per l’ICGC respon a la recomanació realitzada per la mateixa entitat en el Pla de gestió del risc geològic. En aquest sentit, aconsellava el monitoratge de les cinc masses per conèixer la dinàmica natural del seu comportament i mirar d’establir amb més dades el seu grau d’estabilitat i, cas que presentin un moviment que pugui derivar en un despreniment, actuar de la forma més adient.
Altres objectius de l’auscultació són la detecció de moviments de ruptures precursores que puguin conduir al seu despreniment, així com proporcionar un suport a les inspeccions de seguiment i ajudar a establir protocols d’actuació en situacions adverses.
Sistema d’auscultació
La finalitat de la instrumentació de blocs és, en primera instància, l’auscultació del moviment del massís rocós per ampliar el coneixement del seu estat d’equilibri i comportament. Així doncs, es disposarà d'un registre continu dels moviments que permetran una valoració de l’estabilitat en tot moment.
La instrumentació consta d’una xarxa de sensors de contacte que mesuren variables del terreny o ambientals. Concretament, s’instal·len dos tipus de sensors: uns que registren els possibles moviments d’obertura en punts concrets de les principals esquerdes i uns altres que són sensibles als canvis en la inclinació dels principals blocs de roca que tenim sobre les instal·lacions.
Per a cadascun dels blocs, es proposa situar diferents punts de mesura, tant a la base com a les fissures laterals de cada costat, amb nodes de lectura compartits situats propers als sensors, en una zona més accessible. La transmissió de les dades que registren aquest sensors són sense fil. Així mateix, hi haurà sensors meteorològics i ambientals, que mesuraran la temperatura ambient, es tracta d’un termistor (resistència elèctrica que varia el seu valor en funció de la temperatura) disposat a l’interior d’una carcassa de protecció i un pluviògraf.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Biodiversitat, Gestió del medi, ODS, Sant Miquel del Fai,