La Xarxa de Parcs Naturals impulsa un any més les trobades amb caçadors per reforçar el seguiment del senglar
Una de les reunions amb caçadors que va tenir lloc al Parc del Garraf durant la tardor de 2024. Autoria: XPN
Com cada any, durant la tardor de 2024 s'han celebrat reunions amb les societats de caçadors que col·laboren en el Programa de Seguiment del Senglar als espais de la Xarxa de Parcs Naturals. Aquestes trobades, organitzades en el marc del contracte amb l'empresa de consultoria Minuartia, són una oportunitat clau per fomentar la coordinació entre els equips tècnics i les colles de caçadors, que esdevenen un element imprescindible per a l'èxit del programa.
El Programa de Seguiment del Senglar, actiu des de fa més de de dues dècades, recopila dades sobre les poblacions d'aquesta espècie en diversos espais naturals de la Xarxa de Parcs, així com en una vintena d'altres espais de Catalunya, en col·laboració amb la Generalitat. Aquesta iniciativa permet analitzar les dinàmiques poblacionals del senglar amb rigor científic i adaptar les mesures de gestió per abordar els reptes que planteja l'increment de la seva presència, com els conflictes amb les persones i els impactes en la conservació de la biodiversitat.
Enguany, les trobades s'han dut a terme als parcs del Montseny, Montnegre i el Corredor, Serralada Litoral, Serralada de Marina, Garraf-Olèrdola-Foix i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Conduïdes per tècniques de Minuartia, aquestes reunions han permès consolidar la coordinació entre les parts implicades, així com oferir un retorn directe dels resultats obtinguts durant la temporada 2023-2024.
En aquestes sessions s'han compartit dades sobre l'evolució de les poblacions de senglar i s'han analitzat els factors que n'influeixen les fluctuacions demogràfiques, com ara la disponibilitat d'aliment, les condicions ambientals i la pressió cinegètica. A més, s'han recollit inquietuds i experiències dels caçadors, tot posant en valor la seva implicació en la gestió sostenible de l'espècie i en la conservació dels ecosistemes dels parcs naturals.
Per conèixer més detalls sobre la metodologia i els resultats del Programa de Seguiment del Senglar, podeu visitar-ne el web.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals i Minuartia
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, fauna, vertebrats, mamífers, Recerca i seguiment,