L'Informatiu dels parcs

Montseny | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals Els anys de pluja afavoreixen més cries

Resultats de 23 anys de seguiment del senglar a la Xarxa de Parcs Naturals permeten avaluar els factors que influeixen en les variacions poblacionals

24/07/2024

Les dades del Programa de Seguiment de Senglar de Catalunya, dut a terme a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona des de l'any 1998, han permès realitzar un estudi a llarg termini dels efectes climàtics, de paisatge i poblacionals que influencien en les variacions en les poblacions de senglar (Sus scrofa) a Catalunya. Aquest seguiment es fa anualment en 23 espais de tot el territori en col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i permet avaluar com canvien les densitats de senglar al llarg del temps. Entre els resultats, destaca el fet que els anys amb més pluviometria sobreviuen més exemplars perquè hi ha més aliment.

Aquesta informació s’han analitzat mitjançant models estadístics per avaluar la rellevància dels diferents factors, com la pluviometria, temperatura, cobertura forestal i de conreu o pes de les femelles, entre d'altres, en la densitat i creixement poblacional del senglar. S’han tingut en compte dades dels darrers 23 anys en 14 àrees d'estudi a Catalunya, entre les quals s'inclouen el Parc Natural del Montseny, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Parc del Garraf, Parc d'Olèrdola i Parc del Foix.

Els resultats mostren que una major precipitació durant la primavera, tant del mateix any com de l'any anterior, està associada a un augment de densitat i de creixement poblacional. Això es deu a una major supervivència dels garrins nascuts i a un increment dels recursos alimentaris, que es tradueix en un major pes de les femelles i, per tant, en una major productivitat poblacional ja que s’observa una major proporció de femelles gestants. La cobertura forestal, especialment en sectors amb més del 60 % de cobertura de bosc dens, també està associada amb majors densitats de població.

L’estudi també ha detectar processos anomenats de "densodependència", que impliquen que els anys amb les densitats més elevades estan associats amb menors taxes de creixement poblacional l'any següent. Aquests mecanismes de regulació interna permetrien una certa autoregulació de les poblacions i no s’havien posat mai de manifest en el cas del senglar en ambients mediterranis.

Aquests resultats són clau per entendre com evolucionen les poblacions de senglar en ambients mediterranis i poder millorar les prediccions de futur. Així doncs, aquest estudi proporciona bases per a la gestió efectiva del senglar en ambients com els que trobem a la Xarxa d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, contribuint a la presa de decisions informades per frenar el creixement de poblacions i mitigar els impactes negatius d'aquesta espècie.

El treball, publicat a la revista Science of the Total Environment, l'han dut a terme investigadores de Minuartia i la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb la Universitat de York, l'Agència Animal i Vegetal de la Gran Bretanya, l'Institut Botstiber i la Universitat d'Aberdeen.

compartir

Font de la informació: Minuartia

Categoria: fauna, vertebrats, Recerca i seguiment, Divulgació, Montseny, Guilleries-Savassona, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials