Un ànec blanc i dos xarrasclets, observacions més destacables del seguiment ornitològic del Parc Fluvial del Besòs d’aquest agost
Durant l’agost, el flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada ja és més intens i variat, ja que, a banda d’ocells aquàtics, també es comencen a veure diverses espècies de passeriformes migratoris. Pel que fa als ocells aquàtics, cal destacar l’observació a Sant Adrià de Besòs d’un ànec blanc (Tadorna tadorna) i dos xarrasclets (Spatula querquedula). El cens el realitza Xavier Larruy Brusi, biòleg especialitzat en ornitologia.
Es liciten les actuacions de manteniment i reparació de la xarxa viària d’interès per a la gestió de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha obert la licitació, en 11 lots, de les actuacions de manteniment i reparació de la xarxa viària d’interès per a la gestió de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. El pressupost base de licitació amb IVA és de 719.744,30 € i el valor estimat del contracte de 1.308.626,00 €. La presentació d’ofertes es pot fer fins al 24 de setembre a les 14 h.
La cova de Mura reobre les visites guiades els caps de setmana de setembre a novembre
El cap de setmana del 7 i 8 de setembre, i també per la Diada (11 de setembre), tornen les visites a la cova de Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La visita guiada, amb inscripció prèvia, es pot fer tots els dissabtes, diumenges i festius fins el dissabte 30 de novembre. El Parc Natural ofereix també altres activitats de descoberta de patrimoni arquitectònic (ermites, pedra seca, castells) i cultural (trementinaries, pintures romàniques, etc.), a Granera, el Pont de Vilomara i Rocafort, Vacarisses i Sant Vicenç de Castellet. Consulteu l’agenda.
La biodiversitat dels sistemes forestals, tema de la 24a agenda escolar del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny
Els alumnes de cicle superior de les escoles del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny inicien el curs 2024-2025 amb una nova eina educativa: la 24a edició de l’agenda escolar del Montseny. Aquest recurs, que forma part del programa d’educació ambiental El Montseny a l’escola, ha estat creat amb l’objectiu d’acostar als estudiants la riquesa natural d’aquest espai protegit, amb un enfocament especial en la biodiversitat dels seus sistemes forestals.
L’agenda escolar del Parc del Castell de Montesquiu, dedicada a la biodiversitat dels sistemes forestals del parc
El curs escolar 2024-2025 comença amb una nova agenda escolar per als alumnes de les escoles del Parc del Castell de Montesquiu. Aquesta edició, dedicada a la biodiversitat dels sistemes forestals del parc, ofereix una oportunitat única perquè els estudiants coneguin els boscos que formen aquest espai natural protegit. En total se n’han imprès 360 exemplars que es repartiran entre els quatre centres de primària dels municipis del Bisaura (Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Montesquiu i Vidrà).
Comença, amb bons resultats, la temporada de seguiment de la migració d’aus rapinyaires al Parc del Garraf
Entre l’1 i el 15 d’octubre, el Parc del Garraf fa el seguiment de la migració d’aus rapinyaires. En concret, es fa des de l’observatori del mirador de Canòpolis (Sitges), un punt panoràmic molt singular i amb vistes àmplies des d’on es fa l’observació dels ocells en migració a molt poca distància. En la primera jornada, el diumenge 1 de setembre, es van observar quinze rapinyaires, deu de les quals migraven.
Un esforç col·laboratiu d'entitats i administració rescata amfibis a Begues per protegir la biodiversitat del Parc del Garraf
La Taula x Clima de Begues, amb la col·laboració del Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC), ha liderat una operació de rescat d'amfibis en una piscina privada, concretament vuit gripaus corredors i entre 1.000 i 1.500 capgrossos. Aquest projecte ha comptat amb el suport del Servei de Fauna i Flora del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, el Parc del Garraf i les policies locals de Begues i Gavà, tot assegurant la preservació d’espècies autòctones davant les amenaces de malalties emergents.
El Parc Natural del Montseny recorda la prohibició del bany en rius, rieres i gorgs per salvaguardar l'hàbitat de ribera
El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny ha reiterat la prohibició del bany en rius, rieres i gorgs per protegir l'hàbitat de ribera i, especialment, per evitar la transmissió de malalties infeccioses que posen en perill la vida dels amfibis, en particular el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), una espècie endèmica en perill d'extinció.
El Museu de Ciències Naturals estudia com la disponibilitat de llavors afecta les poblacions de petits mamífers en boscos del Montseny i el Montnegre
El Grup de Recerca en Biodiversitat i Bioindicadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha publicat un nou article a la revista Forest que explica com la disponibilitat de llavors afecta les poblacions de petits mamífers en boscos mediterranis. Les espècies estudiades són el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus), el ratolí lleonat (Apodemus flavicollis), el talpó roig (Clethrionomys glareolus) i la musaranya comuna (Crocidura russula). Per poder realitzar aquest estudi s'han utilitzat 10 anys de dades del seguiment SEMICE al Parc Natural del Montseny i al Parc del Montnegre i el Corredor, combinades amb dades de disponibilitat de llavors recollides pel Projecte Liró.
Un vessament tòxic al riu obliga a tancar el Parc Fluvial del Besòs durant un cap de setmana
Un abocament químic al riu Besòs arran de les tasques d’extinció d’un incendi en una nau de Polinyà, el divendres 19 de juliol, va provocar la mort d’un miler de peixos i com a mesura de precaució els ajuntaments de Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs van decidir, juntament amb la Diputació de Barcelona, tancar l’accés al Parc Fluvial del Besòs el dissabte a la tarda, 20 de juliol, i el diumenge, 21 de juliol.
Mostrando el intervalo 1 - 10 de 20 resultados.
#language("interest")
Contacto
Red de Parques Naturales
Comte d'Urgell, 187
Edifici del Rellotge, 3a planta
08036 Barcelona
xarxaparcs@diba.cat
Tel. 934 022 428