Conservació de la Biodiversitat

Anàlisi i resultats


En aquest apartat es mostra l’evolució temporal de cada espècie/fenofase de les quals es fa el seguiment a cada un dels parcs de la XPN. Aquesta evolució és la que amb el pas del temps es pot comparar amb l’evolució del clima (temperatura, precipitació, etc.), i poder identificar així possibles causes que expliquin el comportament fenològic de les espècies.

Per fer aquesta anàlisi comparativa entre fenologia i clima es disposa d’estacions meteorològiques automàtiques a l’entorn de tots els parcs de la XPN, de manera que quan es disposi d’ambdues informacions durant un període de temps significatiu, ja es podran fer estudis d’aquest tipus.

A mode de context, es mostren tres exemples de gràfiques elaborades amb el seguiment fenològic realitzat a altres punts d’observació de la xarxa Fenocat que van començar l’any 2013 o 2014:

1) Evolució anual de la data d’inici de la fenofase “Floració plena” (codi BBCH 65, aproximadament el 50% de flors mostren els estams) de l’ALZINA:

Evolució anual del valor mitjà de la data d'inici de la floració plena de l'alzina a Catalunya durant el període 2013-2019.

Es mostra el valor mitjà de la data d’inici d’aquesta fenofase de l’alzina considerant tots els punts d’observació de la Fenocat amb informació durant el període 2013-2019.​​​​​​

Floració d'alzina (Quercus ilex). Dina Rogatnykh

2) Evolució anual de la data d’inici de la fenofase “S’han obert les primeres flors” (codi BBCH 60) de la FARIGOLA:

En aquesta gràfica es mostra el valor mitjà de la data d’inici d’aquesta fenofase de la farigola agrupant tots els punts d’observació de la Fenocat amb informació durant el període 2014-2019 en dues zones: Catalunya interior i zona Litoral-prelitoral. L’objectiu és poder comprovar visualment el diferent comportament fenològic de la farigola en ambdues zones.

Evolució anual del valor mitjà de la data d'inici de la floració de la farigola a la Catalunya interior (en vermell) i a la zona litoral-prelitoral (en blau) durant el període 2014-2019.

Floració de farigola. Edita Medeina

 

3) Evolució anual de la data d’arribada (primera observació de l’any) de l’ORENETA VULGAR:

En aquest cas, es mostra el valor mitjà de la data de la primera observació de l’any de l’oreneta vulgar considerant tots els punts d’observació de la Fenocat amb informació durant el període 2013-2019.

Evolució anual del valor mitjà de la data d'arribada (primera observació) de l'oreneta vulgar a Catalunya durant el període 2013-2019.

Vol d'oreneta vulgar. Shutterstock.com

 

Finalment, es mostra un exemple d’anàlisi comparativa entre fenologia i clima obtinguda amb les dades de la Serra d’Almos (la Ribera d’Ebre), lloc d’on es disposa del seguiment fenològic de diverses espècies i de dades meteorològiques des de 1971 fins a l’actualitat; es mostra l’evolució anual de l’inici de la floració de l’olivera durant el període 1971-2018 i l’evolució de la mitjana anual de les temperatures màximes diàries per al mateix període i la relació entre ambdues variables:

Evolució anual de la data d'inici de la floració de l'olivera a la Serra d'Almos (la Ribera d'Ebre) durant el període 1971-2018.

 

Evolució de l'anomalia (diferència respecte del valor mitjà del període 1981-2010) de la mitjana anual de les temperatures màximes diàries a la Serra d'Almos (la Ribera d'Ebre) durant el període 1971-2018.

 

Relació entre el valor mitjà anual de les temperatures màximes diàries (eix X) i el dia d'inici de la floració de l'olivera (eix Y) a la Serra d'Almos (la Ribera d'Ebre) durant el període 1971-2018. Es dóna l'equació de la recta de regressió i el coeficient r2 d'aquesta relació.

S’observa un clar avançament de l’inici de la floració de l’olivera en els darrers 50 anys (s’ha avançat gairebé 20 dies, imatge superior esquerra) i un clar augment de la temperatura en el mateix període (la mitjana anual de les màximes diàries ha augmentat 2.2 °C entre 1971 i 2018, imatge superior dreta). A la imatge inferior es mostra la relació entre la data d’inici de la floració de l’olivera a la Serra d’Almos i el valor de la mitjana anual de les temperatures màximes diàries en aquest municipi, obtenint que en anys càlids la floració de l’olivera apareix abans que en anys freds.​​​​​​

Floració d'olivera. Shutterstock.com

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials