caes

Xarxa de Parcs Naturals | Altres Activitats, tallers i sortides per conèixer de prop els projectes de seguiment faunístic

El Museu de Ciències Naturals de Granollers organitza el programa 'Segueix la natura en família', amb activitats sobre ratpenats, papallones, ratolins i lirons

18/05/2021

El Museu de Ciències Naturals de Granollers coordina, a través del seu grup de recerca de biodiversitat i bioindicadors (BiBIO), la campanya 'Segueix la natura en família'. Entre la primavera i la tardor d’enguany, s’han organitzat nombroses activitats arreu del territori que cerquen apropar la ciutadania als seguiments de papallones, ratpenats, ratolins i lirons. Els programes de seguiment faunística compten amb el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de  Barcelona.

Des d'ara i fins la tardor del 2021, a la pàgina web i a les xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram) del Museu de Ciències Naturals de Granollers s’anirà actualitzant la informació sobre les activitats, tallers i sortides que es desenvoluparan per tot el país en el marc de la campanya "Segueix la natura en família". Aquestes són les diverses propostes:

9è Dia de les papallones. Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) – www.catalanbms.org. Itinerari guiat per un col·laborador del CBMS, en què es descobriran les principals característiques de les papallones, els hàbitats on viuen i com es poden identificar les principals espècies.

9è Dia dels lirons. Projecte Liró - www.lirons.org. Activitats per descobrir el liró gris, un peculiar animal que habita als boscos malgrat que molta gent encara ho desconeix. A banda d’explicar les principals característiques d’aquesta espècie i com estudiar-la, els participants s’acostaran al bosc per buscar-ne i, de ben segur, tindrem alguna altra sorpresa.

12è Dia dels ratolins. Seguiment dels petits mamífers comuns d’Espanya - www.semice.org. Aproximació familiar al món dels ratolins i d’altres petits mamífers del bosc com els talpons o les musaranyes. Si tot va bé, es veuran de ben a prop!

17a Nit dels ratpenats. Equip www.ratpenats.org. Activitats en què es dedicaran unes hores de les nits d’estiu a explicar i escoltar els ratpenats. S’aprendrà per què cal protegir-los i conservar-los.

Grup de recerca referent a Europa

El Museu de Ciències Naturals de Granollers compta amb un grup de recerca referent a Europa en seguiments de natura. La base amb què treballa aquest equip d’investigadors són les estacions d’obtenció de dades de fauna. Aquestes dades, recopilades any rere any per un seguit de voluntaris i professionals, serveixen perquè gestors i polítics puguin prendre mesures adients davant canvis com el canvi climàtic o alteracions del paisatge natural.

Des de que a l’any 2004, moment en què el Museu de Ciències Naturals de Granollers va organitzar la primera Nit Catalana dels Ratpenats, les activitats relacionades amb l’explicació dels projectes de seguiment de ratpenats a la ciutadania no han parat de créixer i s’han organitzat nombroses xerrades, caminades, espectacles, conferències i vídeos sobre ratpenats. Per la seva banda, el 2009, la mateixa experiència es va començar a aplicar en un altre seguiment coordinat des del Museu, en concret, en el seguiment de petits mamífers, i, al 2012, en els seguiments de papallones i el del liró gris.

L’objectiu principal d’aquestes accions sempre ha estat fer arribar a la ciutadania coneixement sobre biologia, comportament, hàbitats, etc. dels animals que viuen a la natura. Així mateix, s’aporta al ciutadà eines per fer el seu propi seguiment a través dels aplicatius dels diferents programes: el Projecte Liró, el Seguiment dels petits mamífers comuns d’Espanya, el Programa de seguiment de ratpenats i el Catalan Butterfly Monitoring Scheme.

Més de 30.000 persones s’han implicat en la conservació de la biodiversitat

La ciència ciutadana, l'apoderament de l’entorn natural, la sobirania per voler conservar la fauna i la flora és la única fórmula vàlida per poder revertir la degradació de la natura causada per l’ésser humà. Des dels seus inicis, el Museu de Ciències Naturals de Granollers va crear el Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBIO) amb aquesta finalitat i, actualment, són centenars els voluntaris que s’endinsen a la natura per aportar dades. Més de 30.000 persones ja han realitzat activitats per conèixer la fauna que ens envolta i els seguiments. S’espera que, amb el programa "Segueix la natura en família" el nombre de voluntaris que participin dels seguiments continuï augmentant.

Conveni de col·laboració entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals

Els diversos programes de seguiment s'emmarquen en el conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

compartir

Font de la informació: Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, fauna, invertebrats, vertebrats, insectes, mamífers, hàbitats, Recerca i seguiment, Divulgació, Xarxa de Parcs Naturals, Altres, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Notícies d'arreu, Educació ambiental,