caes

Altres | Xarxa de Parcs Naturals Ja disponible l'app en català

Els comptatges 15 minuts, nou mètode d'estudi de papallones

22/03/2023

Els comptatges 15 minuts són un nou mètode que permet estudiar les comunitats de papallones de qualsevol localitat d'una forma senzilla i ràpida i generar un gran nombre de registres per al seu estudi i conservació. El comptatge es fa des de l’aplicació ButterflyCount, que des del mes de març està disponible en català.

L’estudi de papallones diürnes a Europa és una de les xarxes amb més voluntaris del món, que ha permès nombrosos treballs científics i l’aplicació directa de mesures de gestió i conservació a molts indrets.

A diferents països d'Europa ja fa més de cinc anys que s’utilitza el sistema de comptatge de papallones durant un període de 15 minuts, amb la generació de milers de registres per al seu estudi i conservació. Aquest tipus de comptatges serveixen per fer diagnosis o per estudiar la fauna d’un determinat indret. Se’n pot fer un o diversos en una mateixa zona, un al dia o un cada setmana, com els itineraris Butterfly Monitoring Scheme (BMC).

La metodologia dels comptatges 15 min encara no s’havia posat en pràctica a Catalunya, si bé des del mes de març ja està disponible l’app en català. Ara, figura com a complementària dels transsectes.

A l'hora de fer el mostreig, es pot pensar un disseny experimental i fer rèpliques o simplement fer diferents punts d’estudi al llarg d’una ruta. També es pot fer el comptatge en moviment o quiet, d’una sola espècie o mostrejar durant 15 minuts un prat, un bosc, una feixa, un parc urbà, un jardí de papallones, etc. i correlacionar el mostreig amb un tipus d’hàbitat. Per a més informació, es pot consultar la metodologia a la web del BMS europeu (eBMS) i escoltar la presentació.

L’app Butterfly Count és gratuïta, ha estat desenvolupada per tècnics de l’eBMS i dissenyada especialment per a registrar papallones diürnes. Compta amb una guia d’identificació i de forma molt senzilla permet registrar transsectes. El CBMS treballa per integrar dades d’altres aplicacions que puguin servir per generar bases de dades conjuntes.

compartir

Font de la informació: Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG)

Categoria: Paisatge, flora, fauna, invertebrats, insectes, hàbitats, Recerca i seguiment, Divulgació, Aplicacions, Altres, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Notícies d'arreu, Webs i butlletins digitals,