L'observació de la terra pot ajudar a conservar els espais naturals protegits
Pantans a Doñana. Autor: USGS/NASA Landsat program
El projecte europeu ECOPotential ha creuat el seu equador i per celebrar-ho organitza una exposició de fotos i un seminari que donarà a conèixer les innovacions del món de la teledetecció que poden aplicar-se en la gestió, seguiment i conservació de les àrees naturals protegides.
Els satèl·lits, els drons o els dispositius capaços de registrar dades ambientals a distància i de forma continuada (sensors) poden convertir-se en grans aliat per conservar els espais naturals protegits. Això és el que vol demostrar i promoure el projecte europeu ECOPotential, un projecte europeu en què el CREAF participa com a soci, que el 2017 ha creuat el seu equador.
Per celebrar aquesta primera fita el projecte ha organitzat tres dies d’activitats a Brussel·les durant el mes de gener que inclouen un seminari, una exposició fotogràfica i la presentació d’un llibre. L’objectiu serà trobar-se amb membres del Parlament Europeu i altres entitats clau del món de la teledetecció i la conservació d’espais naturals per donar-los conèixer el projecte i les fites assolides.
El seminari obert al públic tindrà lloc el dimecres 10 de gener a l’espai Catalunya Europa i porta el títol "SPACED: Using Earth Observations to Protect Natural Landscapes". Durant tot el dia els assistents tindran l’oportunitat de conèixer les innovacions del món de la teledetecció que poden aplicar-se en la gestió, seguiment i conservació de les àrees naturals protegides. La primera part del seminari servirà per posar-se al dia i sentir de primera mà en què estan treballant les entitats europees més rellevants del món de la observació de la Terra. Hi col·laboraran l’Agència Europea de l’Espai (ESA per les seves sigles en anglès), el Grup d’Observació de la Terra (GEO per les seves sigles en anglès) o la mateixa Comissió Europea.
Durant la segona part, es podran conèixer com grans iniciatives europees i mundials estan traient suc de la teledetecció per gestionar la biodiversitat o altres serveix ambientals que ens ofereixen els espais naturals. Així, infraestructures mundials com les xarxes de seguiment ecològiques a llarg termini (LTER per les seves sigles en anglès) o LifeWatch, el grup GEOBON o el projecte germà SWOS presentaran les seves experiències. La tercera part serà el moment de l’ECOPotential, quatre socis del projecte presentaran els resultats més rellevants obtinguts fins al moment, els propers passos i clourà la jornada un debat final per discutir sobre l’ús de la teledetecció per protegir els ecosistemes i el medi ambient.
D’altra banda, gràcies a una exposició fotogràfica i al llibre que l’acompanya serà molt fàcil posar-se al dia dels 25 casos d'estudi arreu del món que recull el projecte. En tots aquests espais naturals hi ha una, dues o més problemàtiques que els responsables d’aquests espais estan gestionant mitjançant metodologies que inclouen la teledetecció transferides des del projecte ECOPotential.
“En el projecte, posem a disposició dels responsables dels espais protegits grans quantitats d’informació obtinguda des de satèl·lit i processada de manera que els sigui fàcil d’interpretar i útil en les seves tasques de gestió”, explica Cristina Domingo, investigadora del CREAF.
Sierra Nevada, Doñana i La Palma estan utilitzant satèl·lits per millorar la seva gestió
Al Parc Nacional de Doñana, el projecte ECOPotential combina les dades tradicionals de seguiment d’ocells amb dades de satèl·lit per comprendre millor quina és la relació entre les característiques dels aiguamolls i la presència de certes espècies d’ocells.
Gràcies al projecte, s’estan fent mapes que mesuren com varien les inundacions dels aiguamolls durant les estacions de l’any, i d’any en any, aquests mapes es poden després comparar amb els mapes de presència o absència d’espècies d’ocells concretes per veure’n la relació. A més, les imatges de satèl·lit, correctament interpretades i enriquides amb el coneixement i les dades obtingudes a camp, s’estan utilitzant per gestionar i ajudar a conservar espècies d’ocells en perill d’extinció d’aquest entorn.
A La Palma, les imatges satèl·lit s’estan utilitzant dins del projecte ECOPotential per estudiar el grau i la intensitat dels incendis forestals i per mesurar l’impacte que tenen sobre la salut dels ecosistemes. Els resultats d’aquest treball es comparteixen amb els administradors locals i s’utilitzen per formar-los en sortides de camp.
Per últim, citarem que, a Sierra Nevada ECOPotential està donant suport a l’Observatori del Canvi Global de Sierra Nevada. En aquest cas, el projecte LIFE ADAPTAMED EU que coordina aquesta entitat està provant d’utilitzar l’antiga xarxa de canals d’irrigació del segle IX per repartir millor l’aigua que baixa de les muntanyes com una forma més esmorteir els impactes del canvi global.
Per mesurar l’impacte positiu i l’evolució d’aquesta acció en el medi natural i millorar-ne la seva implementació s’estan utilitzant imatges de satèl·lit. D’altra banda, en aquesta àrea protegida també s’està treballant en la gestió de la processionària. En aquest sentit estan investigant a partir de quin nivell d’afectació es pot monitoritzar la processionària amb dades de satèl·lit.
Els productes elaborats per uns 25 socis per a les 25 àrees protegides es poden visualitzar aquí. El navegador de mapes ha estat completament elaborat pel CREAF amb tecnologia MiraMon.
Font de la informació: Anna Ramon Revilla / CREAF
Categoria: Notícies d'arreu, Relleu, Paisatge, Biodiversitat, Geologia, Hidrologia, Meteorologia, Atmosfera, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, general,