Serà el catorzè de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya

Neix el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

$urlFileEntry

Olla de Núria. Autor: Generalitat de Catalunya

20/10/2015

El Govern de la Generalitat ha aprovat el decret de declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. 

La declaració permetrà compatibilitzar la conservació del patrimoni natural amb el desenvolupament social i econòmic, i donar resposta a una demanda reiterada del territori i consensuada amb els principals agents econòmics i socials. Alhora, implica més reconeixement i més capacitat de gestió.

El nou parc serà el catorzè de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya i comptarà amb un equip de gestió, que treballarà amb els objectius de conservar els valors naturals excepcionals que caracteritzen el territori; promoure la ramaderia extensiva tradicional; facilitar la comercialització de productes i serveis relacionats amb el Parc, potenciant el turisme i les activitats de natura; ordenar l'ús públic, controlant la sobrefreqüentació (curses, travesses, trails), i reforçar els lligams a l'altra banda de la frontera, amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i les seves reserves naturals. 

L'àmbit del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser defineix el darrer exemple típic de l'alta muntanya pirinenca oriental, a la frontera amb la Catalunya del Nord. El territori s'estén entre els 1.280 i els 3.000 m d'alçada i conserva molt bé els sistemes naturals alpins i subalpins. També destaca pel fet d'acollir espècies de vertebrats delicades així com nombrosos invertebrats de gran interès i una flora d'alta muntanya rica i diversa. 

El parc comptarà amb una xarxa d'equipaments i serveis que acolliran els visitants i turistes i que estaran distribuïts entre els municipis que en formen part, això és, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. Els principals accessos seran des de Queralbs, Setcases i Espinavell (Molló).

 

compartir

Font de la informació: Generalitat de Catalunya

Categoria: Notícies d'arreu, Fauna, Flora, Medi ambient, Parc Natural, Administracions i organismes autònoms, Altres parcs de Catalunya, Gea/sòls, Gestió hàbitats/ecosistemes, Paisatge, Elements culturals, Biodiversitat,