caes

Marina | Xarxa de Parcs Naturals Amb l'Institut Català d’Ornitologia com a remitent

Catalunya estrena a Tiana una oficina d'anellament científic d'ocells amb anelles pròpies

18/12/2020

L'Institut Català d’Ornitologia (ICO) estrena remitent i oficina a partir del gener del 2021, tota una fita per a l'ornitologia catalana. L'Oficina d'Anellament de l'ICO, situada a Tiana, al Parc de la Serralada de Marina, compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

El nou remitent es posarà en marxa arreu de Catalunya a partir de l'1 de gener del 2021, moment en què es preveu que s'acabi el procés de distribució de les noves anelles. L'Institut Català d’Ornitologia (ICO) compta amb 280 anelladors que marquen unes 65.000 aus cada any. Al llarg dels seus quaranta-cinc anys d'història, l'Institut Català d’Ornitologia ha anellat prop de dos milions d’ocells de 383 espècies diferents.

L'anellament científic d'ocells és un mètode d'estudi basat en el marcatge individual dels exemplars. Qualsevol registre d'un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé un cop s'ha trobat mort, ofereix una gran quantitat d'informació sobre la seva vida. Gràcies a això, l'anellament és una de les tècniques més efectives a l'hora d'estudiar la biologia, els moviments i la demografia poblacional dels ocells.

L'ICO, abans Grup Català d'Anellament (GCA), s'ha encarregat de la coordinació de l'anellament científic d'ocells a Catalunya pràcticament des de la seva creació i seguint en tot moment els més alts estàndards de treball. Durant tots aquests anys, però, ha fet aquesta tasca utilitzant anelles d'altres oficines d'anellament de l'Estat (primer del remitent del Ministerio de Medio Ambiente i, des del 2012, del de la Societat de Ciències Aranzadi).
 
Ara, amb la creació del seu propi remitent i un cop admès com a membre de ple dret d'EURING (Unió Europea per l'Anellament Científic d'Ocells), l'ICO passarà a funcionar com qualsevol altra oficina d'anellament oficial.

La presentació del nou remitent es va fer el dijous 17 de desembre a Ca l'Andreu (Tiana, Parc de la Serralada de Marina), al mateix lloc on l'any 1975 va començar la pràctica regular de l'anellament científic d'ocells a Catalunya. Precisament en aquesta finca hi ha una estació de seguiment de l'ICO. Des de la Xarxa de Parcs Naturals contribuïm a través d'un conveni amb l’ICO amb el manteniment de la Xarxa d'estacions d'anellament d'esforç constant (SYLVIA). A l'acte hi va assistir el coordinador en l'àmbit d'Espais Naturals, Jordi Padrós.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, va afirmar durant la presentació que "l’obtenció d’un remitent propi és un reconeixement internacional a la feina i a l’excel·lència científica de l'ICO durant els seu quaranta-cinc anys d'història". Per a la secretària, "es tracta d’una fita d’una gran importància ja que suposa disposar d'una independència en l'àmbit ornitològic que fins ara no existia i que ha costat molt d’aconseguir". A més, Subirà es va referir a la pandèmia i a com "la ciutadania ha redescobert els ocells a prop de casa", i va apostar perquè "aquest fet generi més aficionats a l’ornitologia que segueixin l’enorme tasca de l'ICO".

Jordi Baucells, president de l'ICO, creu que "tenir un remitent propi és un nou reconeixement a l'excepcional feina que es fa a Catalunya en l'àmbit de l'anellament científic d'ocells i l'ornitologia en general. Cal tenir en compte que EURING només reconeix un remitent d'anellament a cada Estat, excepte en situacions molt especials. És, per tant, tot un honor per a nosaltres haver estat admesos com a membres de ple dret. Cal agrair, a més, el suport que hem rebut en tot moment des de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de les altres dues oficines d'anellament de l'Estat: SEO/BirdLife i Aranzadi".

compartir

Font de la informació: Generalitat de Catalunya

Categoria: ocells, Marina, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Notícies d'arreu, Fauna. Espècies vulnerables,