Actuació de pesca elèctrica al pantà de Vallvidrera per retirar una espècie exòtica
Pesca elèctrica al pantà. Autor: CPNSC
Per primera vegada, ha estat necessari organitzar un dispositiu de pesca elèctrica al Parc Natural de la Serra de Collserola per retirar centenars de carpins (Carassius auratus), més d’un miler, que van aparèixer a finals del mes d’agost al pantà de Vallvidrera. Cal recordar que l’alliberament d’espècies exòtiques en un espai natural protegit constitueix un delicte ecològic.
El 30 d’agost es va detectar la presència d’un nombre elevat de carpins (Carassius auratus) al pantà de Vallvidrera. En aquesta ocasió, s’ha constatat que aquest fet correspon a un abocament il·legal de més d’un miler d’individus que, molt probablement, procedeixen d’una bassa.
Des dels serveis tècnics, i desprès de valorar el fort impacte d’aquest abocament sobre l’ecosistema, s’ha iniciat una actuació de retirada que ha requerit l’organització d’un dispositiu especial de pesca elèctrica, tècnica que permet recollir d’una forma ràpida i no cruenta el màxim d’individus vius.
L’actuació s’ha portat a terme per entitats especialitzades, l’associació Galanthus Natura i l’empresa Sorelló. Estudis al Medi Aquàtic. Galanthus és una entitat que a més a més del vessant educatiu també treballa en el camp de la recerca i la gestió ambiental per a la recuperació d’hàbitats i espais alterats a causa de la introducció d’espècies exòtiques i que ja ha fet altres actuacions al pantà. L’empresa Sorelló està especialitzada en serveis de consultoria tecnicocientífica per a la gestió i conservació d’espècies i ecosistemes aquàtics continentals.
Els peixos es traslladaran al Centre de conservació de fauna salvatge i educació ambiental de Camadoca, gestionat per l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA). En aquest centre es porta a terme, entre d’altres actuacions, la recuperació d’ocells ferits de la família dels ardeids (bernats, martinets o agrons) per poder-los retornar al medi natural, aquests ocells s’alimenten únicament de peix viu. D’aquesta manera es pot resoldre, en part, la problemàtica de l’abocament il·legal i col·laborar en la recuperació d’espècies amenaçades, tancant així un cicle biològic.
Cal recordar que l’alliberament d’espècies exòtiques en un espai natural protegit, com ho són els carpins i d’altres espècies que a més són invasores, com les tortugues de Florida i similars (Trachemys, Pseudemys i Graptemys), constitueix un delicte ecològic.
La recuperació del pantà de Vallvidrera, iniciada el 1999, tenia un doble objectiu, per una banda, recuperar el patrimoni construït, i per l’altra, la consolidació d’un espai humit, escassos a la serra, potenciant especialment les espècies d’amfibis, un grup faunístic amenaçat en l’àmbit mundial. Actuacions com aquesta cerquen retornar l’equilibri ecològic al pantà per tal que acompleixi la seva funció.
Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)
Categoria: Collserola, Paisatge, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, peixos, hàbitats, Gestió del medi, general,