caes

Collserola Ha talat pins a Sentmenat

El Parc Natural de la Serra de Collserola fa actuacions forestals per millorar els boscos davant l’afectació de la sequera persistent

04/12/2023

Aquesta tardor s’han iniciat al Parc Natural de la Serra de Collserola actuacions urgents d’eliminació d’arbrat mort, especialment de pi pinyer (Pinus pinea), per minimitzar els riscos i evitar la caiguda d’arbres i branques de grans dimensions sobre persones o infraestructures. La sequera persistent està afectant intensament els boscos de la serra i el Consorci treballa per tal que la vegetació pugui adaptar-se a aquest escenari climàtic que tots els models indiquen que serà cada vegada més habitual. 

Les primeres actuacions s’han executat  al bosc de Sentmenat o de can Caralleu i a finals de desembre està prevista una actuació significativa als entorns de l’estació del Baixador de Vallvidrera. Les actuacions s’emmarquen en les tasques de manteniment i gestió de diferents àmbits forestals que duu a terme el Consorci, i contribueixen a una millora de l’estructura del bosc i de la seva resiliència i capacitat d’acollir biodiversitat.

Aquest estiu, les condicions meteorològiques no han estat tan extremes com el 2022 i la campanya de vigilància i prevenció d’incendis forestals d’enguany ha finalitzat amb un balanç satisfactori pel baix nombre d’incendis i de superfície cremada a l’espai natural.

Malgrat la meteorologia no tan desfavorable, la sequera persistent ja s’apropa als tres anys amb dèficits de precipitacions de prop del 50 % cada any (enguany estem amb un dèficit del 46 % a finals de novembre). Aquesta situació està afectant significativament les diferents capes de vegetació (arbres, arbustos, herbes…), especialment els arbres, fet que ha provocat la mort de molts exemplars.

La situació actual

En diferents zones del Parc Natural s’han detectat rodals d’arbres morts, afectats per diferents factors com ara l’elevada edat d’alguns exemplars, l’alta densitat d’arbres existent, la compactació del sòl i l’estrès hídric provocat per la sequera acumulada. La combinació d’aquests factors ha fet que els boscos tinguin arbres debilitats, secs i amb risc de patir, en el cas dels pins, l’atac dels escarabats escolítids perforadors dels pins, Tomicus destruens, una espècie autòctona que en aquest tipus de situació pot esdevenir una plaga.

La sequera ha afectat ja un gran nombre d’arbres, especialment de pi pinyer (Pinus pinea). Les fulles dels pins es van assecant fins al moment en què l’arbre no és capaç de revertir la situació i mor. En canvi, a les alzines i sureres l’afectació és més gradual. Aquestes espècies tenen una estratègia diferent: per tal de sobreviure a sequeres persistents, hi ha parts de l’arbre que es van assecant, però en qualsevol moment, si canvien les condicions ambientals, poden aturar el marciment i rebrotar, tot i presentar parts de l’arbre totalment mortes.

Com és habitual, el Consorci ha programat actuacions de tallades sanitàries d’arbres i preventiva dels boscos. Les aclarides del bosc, sobretot dels arbres ja morts i dels molt debilitats, es realitzen regularment per tal de fomentar estructures més estables i resilients davant els incendis forestals i per prevenir la propagació de possibles plagues de Tomicus destruens.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

Categoria: Paisatge, Gestió del medi, Collserola, Prevenció incendis, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,