El Mirador de la font Groga acull un monòlit en homenatge a Josep Maria Planes
Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)
Categoria: Collserola, general,
Monòlit en record de J. M. Planes. Autor: CPNSC
S’instaura a la carretera de la Rabassada, al Mirador de la font Groga, un monòlit en record i homenatge al periodista Josep Maria Planes, a prop d’on va ser assassinat l’any 1936.
El Memorial Democràtic i la Comissió Josep Maria Planes van dur a terme el 23 de desembre passat un acte al Mirador de la Font Groga en record del periodista manresà Josep Maria Planes (1907-1036). Planes fou assassinat per un escamot de la FAI el 24 d'agost del 1936 en un indret de la carretera de la Rabassada.
Josep Maria Planes i Martí fou un escriptor valent, brillant, innovador, avançat a la seva època i un dels millors periodistes de Catalunya. Col·laborà amb els diaris L’Opinió, La Publicitat, al prestigiós setmanari El Mirador i fundà i dirigí, entre 1931 i 1936, el setmanari humorístic El Be Negre. El seu assassinat, als 29 anys, trencà tràgicament una trajectòria fulgurant.
A l’acte, emmarcat dins l’Any Planes, van participar el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas; l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros; i Jordi Finestres, periodista i biògraf de Planes. També van ser-hi presents el regidor de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Joan Puigdomènech, i el director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, Marià Martí. Després de les seves intervencions, s'inaugurarà un monòlit, obra de l'artista Ramon Jounou, en record de l'escriptor.
El Consorci del Parc Natural de Collserola ha prestat tot el seu ajut i col·laboració als organitzadors per fer realitat aquesta important acció. Des del Consorci es vol agrair aquest acte de justícia que enriqueix i dona valor afegit al Parc, en aquest cas en el seu vessant històric. No hem d’oblidar que aquest no és un cas aïllat: Collserola, per la seva proximitat i alhora llunyania de Barcelona, va ser escenari habitual d’aquest tipus d’actes repressius, durant la Guerra Civil espanyola.
Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)
Categoria: Collserola, general,