caes

Collserola S'ofereixen diverses recomanacions de mesures per a la millora de l'espai

L'informe sobre l'estat ecològic, hidrològic i de conservació de la riera de Vallvidrera evidencia un estat deficient

17/04/2023

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola rep l’informe i la diagnosi de l’estat ecològic de la riera de Vallvidrera elaborat per un equip de recerca de la Universitat de Barcelona. Les conclusions evidencien un estat deficient de la qualitat ecològica d’aquest ecosistema. L'estudi es tanca amb un seguit de recomanacions, algunes d'elles molt urgents.

Els resultats de l’estudi estan agrupat en els quatre blocs següents: tres de diagnosi relatius a la qualitat biològica i estat ecològic, l’estat de la població de peixos i l’estat del bosc de ribera; i un bloc de control sobre la dinàmica hidrològica. A més, el document actualitza les dades i la informació del darrer estudi aparegut el 2011 i permet, per tant, comparar i diagnosticar l’evolució de la riera en els darrers onze anys.

Pel que fa a la qualitat biològica de l’aigua i l’estat ecològic, s’han estudiat una desena de punts de mostreig i s’ha aplicat la metodologia CARIMED. Per la seva banda, la població de peixos s’ha prospectat amb la metodologia de mostreig de la pesca elèctrica, en quatre trams de riera, cosa que ha permès calcular la densitat i la biomassa estimades. Allò que fa referència a la qualitat del bosc de ribera s’ha determinat mitjançant uns transsectes (protocol QBR).

Finalment, pel que fa al control de la dinàmica hidrològica, s’han establert set punts de control on se sospita que hi poden haver impactes hidrològics, per extraccions o derivacions d’aigua. La sequera ha marcat de manera important els resultats obtinguts en aquest bloc ja que en tots els punts mesurats el cabal ha estat molt baix i, fins i tot, en alguns punts de mostreig no hi havia aigua.

Alguns dels indicadors químics donen uns resultats que no arriben al llindar d’una bona qualitat de l’aigua, com són els nitrats i els fosfats, amb el risc associat d’eutrofització.

El barb cua-roig i l’anguila, les dues úniques espècies de peixos

Els resultats per a la detecció d’espècies de peixos són encara pitjors i només s’han pogut detectar dues espècies: el barb cua-roig, amb abundàncies baixes, i l’anguila, amb un sol exemplar capturat. Aquestes dades són mostra d’una davallada clara de la població de peixos respecte anys anteriors, actualment en una situació crítica.

Pel que fa al bosc de ribera, els resultats dels vint trams són molt variables i van des de la qualitat molt bona fins a la dolenta. La dada positiva és que s’observa una millora en els trams que s’han restaurat i renaturalitzat.

Recomanacions finals

L’estudi conclou amb un seguit de recomanacions, algunes d’elles molt urgents, per exemple la millora de l’EDAR de les Planes, la reducció de les fuites d’aigües residuals, la revisió del volum d’aigua de les extraccions legals i l’eliminació de les il·legals així com reduir o prohibir l’accés a la llera i ribera i seguir amb els projectes de restauració de la llera.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, flora, fauna, hàbitats, vertebrats, peixos, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Collserola, Biodiversitat, ODS,