caes

Collserola S'han redissenyat els programes de voluntariat i foment de la participació

Nova etapa del voluntariat al Parc de Collserola

09/01/2017

En aplicació de la nova Llei catalana del voluntariat i de foment de l’associacionisme, s’inicia una nova etapa en el programa de voluntariat i promoció de la participació del Consorci.

Aquesta nova llei té com a un dels seus principals objectius la definició del voluntariat i del seu marc de desenvolupament. Entén que aquest només té cabuda dins de les associacions sense ànim de lucre i, per tant, les administracions, com el Consorci, en queden excloses.

El projecte que es veurà més afectat pel canvi és Voluntaris de Collserola, que després d’una singladura de vint-i-cinc anys de funcionament i 638 persones participants, haurà de desaparèixer. I ho haurà de fer malgrat els bons resultats, no només quant a actuacions realitzades durant tots aquests anys, sinó perquè ha estat un molt bon escenari de trobada, intercanvi i formació de la ciutadania i els tècnics que gestionen el Parc.

El dissabte 17 de desembre es va fer l’última trobada d’aquest important projecte al Centre d’Educació Ambiental Can Coll. Des d’aquestes línies volem agrair a totes les persones que, ja sigui com a voluntaris, formadors, coordinadors, tècnics de suport, etc., han format part del projecte i, sense les quals, aquest no hagués estat possible.

La llei ha obligat el Consorci a fer la revisió i el replantejament del que s’estava fent fins ara i a dissenyar el que serà a partir d’aquest 2017 el conjunt de programes de voluntariat i foment de la participació. Val a dir que el paper que la llei atribueix a les administracions en relació al voluntariat no és menor: la promoció, col·laboració i foment del voluntariat i, en definitiva, el treball conjunt amb les entitats ja existents dins de l’àmbit del Parc. També poden realitzar projectes i campanyes puntuals de sensibilització, perquè no es considera que sigui voluntariat.

Així, les persones que a partir d’ara vulguin col·laborar en el manteniment i la millora del Parc ho podran fer de forma puntual en les matinals que cada trimestre organitzarà el Consorci i que sortiran a l’Agenda del Parc. En elles s’anirà a fer el manteniment d’una font, d’una barraca de vinya, a fer observacions sobre algun aspecte relacionat amb la vegetació, la fauna o l’ús del Parc.

Pel que fa a les col·laboracions i projectes que les entitats realitzen amb el Consorci i que s’apleguen sota el programa Col·laborem amb el Parc, el canvis aniran en un altre sentit. A partir d’ara es podrà destinar més temps i esforços a augmentar el nombre, però, sobretot, a treballar de forma diferent amb cadascuna de les tipologies de projectes que amb el temps s’han anat definint. Cal dir que en aquest programa hi treballen, per exemple, tant associacions ambientalistes com centres educatius.

Durant el 2017 també seguiran les campanyes anuals dels projectes de participació en la gestió, com el de l’eradicació de l’ailant en el qual el 2016 hi han estat implicades sis associacions veïnals.

Per la seva banda, les empreses que vulguin venir al Parc a fer voluntariat ambiental corporatiu també ho podran seguir fent.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

Categoria: Collserola, Educació ambiental, general,