Treballs forestals per millorar la seguretat i la resiliència del bosc de Can Caralleu

Ordenació de l'espai forestal en un dels accessos al Parc. Autoria: Parc Natural de la Serra de Collserola

Desembosc al bosc de Can Caralleu. Autoria: Parc Natural de la Serra de Collserola
Des de principis de març s'estan duent a terme nous treballs forestals al bosc del Marquès de Sentmenat, també conegut com a bosc de Can Caralleu, situat dins el Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquesta actuació, la tercera d'aquest tipus en els darrers anys, té com a objectiu la retirada d'arbres morts o amb risc de caiguda a causa de la sequera persistent que ha afectat la zona.
Malgrat la recent millora del règim de pluges, els efectes de la sequera acumulada, sumats a l'envelliment natural d'alguns exemplars que s'apropen al segle de vida, han provocat un augment de la mortalitat dels pins pinyers (Pinus pinea) d'aquesta pineda de repoblació de 6,7 hectàrees. A més, els arbres debilitats podrien ser afectats per l'escarabat perforador dels pins (Tomicus destruens), un coleòpter que ja s'ha detectat a Collserola i que podria esdevenir una plaga forestal.
Amb l'objectiu de reduir el perill de caiguda d'arbres i millorar la salut del bosc, s'està procedint a la tala i extracció de prop de 300 exemplars, especialment aquells que podrien representar un perill en cas de ventades o pluges intenses. Aquesta actuació se suma a les ja realitzades a la tardor de 2022 i 2023, en què es van retirar més de 250 arbres. En total, al conjunt d'espais afectats per la sequera dins el Parc Natural, s'han talat més de 2.000 arbres en zones com Torre Baró, l'Observatori Fabra, la Font del Mont, el passeig de les Aigües i el mateix bosc de Can Caralleu.
Un bosc en transformació
La progressiva desaparició de la pineda en aquest vessant forma part del procés natural d'adaptació de la vegetació al canvi climàtic i comporta una modificació de l'estructura forestal. Tot i la reducció de pins, el bosc ja compta amb una cobertura d'alzines i altres espècies arbòries i arbustives com oliveres, aladerns i marfulls, que contribueixen a la protecció del sòl i a la regeneració de l'ecosistema.
Per dur a terme aquests treballs de forma eficient, s'ha hagut d'adequar el camí de desembosc per facilitar la retirada de la fusta, ja que els accessos actuals no permetien la correcta execució dels treballs. Aquest camí es mantindrà un cop finalitzada la intervenció i es millorarà el seu ferm per convertir-lo en un nou punt d'accés al Parc Natural.
A més, s'han dut a terme actuacions d'estabilització de talussos mitjançant tècniques de bioenginyeria amb l'objectiu de consolidar el terreny i evitar l'estacionament de vehicles dins de l'espai protegit, seguint les normatives del Pla Especial de Protecció del Parc Natural de Collserola (PEPNat).
Aquesta intervenció, gestionada pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, compta amb el finançament de l'Ajuntament de Barcelona.
Font de la informació: Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Gestió del medi,