caes

Collserola Una autèntica 'escola' d'ornitòlegs

Trenta anys de seguiments de la migració al turó de la Magarola

07/09/2018

Aquest mes de setembre, la campanya de seguiment de la migració postnupcial al Parc Natural de la Serra de Collserola compleix trenta anys de registres ininterromputs. Una iniciativa que, edició rere edició, incrementa el seu interès científic i el nombre de seguidors. Us esperem al turó per gaudir d’aquest espectacle magnífic!

L’any 1987, el Parc es va adonar que un petit grup de joves ornitòlegs pujaven al punt geodèsic del turó de la Magarola i sempre que podien feien observacions de la migració postnupcial de rapinyaires. Ben aviat, des dels Serveis Tècnics del llavors Patronat Metropolità del Parc de Collserola es va donar suport a aquesta iniciativa tant de base, i tan autèntica i així va començar l’any 1988 la Campanya de Seguiment i Divulgació de la Migració de rapinyaires i altres ocells planadors pel Parc, -encara no Parc Natural-, de Collserola.

En aquests trenta anys, la campanya ha anat evolucionant, s’han fet diverses adequacions de l’espai i alguns (pocs) canvis en l’equip d’experts que conten i expliquen les observacions. Feliçment s’ha assolit una poc imaginada en els inicis continuïtat del projecte.

Aquests seguiments han permès d’obtenir dades de força interès ja que a pocs llocs s’han obtingut sèries tant llargues i regulars. A més, no sempre es té en compte el paper que ha jugat aquesta iniciativa com a escola d’ornitòlegs, alguns visitants casuals han esdevingut amb els anys autèntics experts en la identificació no sempre fàcil dels rapinyaires en vol.

Les visites de grups organitzats, de famílies o de passavolants han anat reforçant el caliu naturalista que es desprèn de totes i cadascuna de les estades al turó de la Magarola.

L’estructura de l’activitat tampoc ha canviat, el seguiment per part d’ornitòlegs experts oficials i el gruix de naturalistes que s’hi apunten comença l’1 de setembre i s’allarga ininterrompudament fins a finals d’octubre. Tot i així, de cara a garantir bones observacions per al públic en general, se centra el període més adreçat a la divulgació de mitjan setembre a inici d’octubre, incloent cada any la celebració del Dia Mundial dels Ocells.

Aquest any, doncs, se celebren els trenta anys i s’aprofita l’avinentesa del 1r Congrés d'Ornitologia de les Terres de Parla Catalana de mitjan octubre per presentar una síntesi dels resultats del total de les campanyes. També es posarà a la venda una samarreta commemorativa d’aquesta efemèride.

Gràcies a tothom, especialment als autèntics impulsors d’aquesta iniciativa de la qual el Parc se’n sent molt orgullós.

 

Més informació:

Espai web de la campanya amb les dades actualitzades de les observacions.

 

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: ocells, vertebrats, fauna, Educació ambiental, Divulgació, Biodiversitat, Collserola, Recerca i seguiment, general,