caes

Montseny | Xarxa de Parcs Naturals Es treballa conjuntament per ampliar el Montseny

Diputació i Generalitat signen un conveni per a la conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural

23/09/2014

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, van signar el 22 de setembre un conveni de col·laboració en matèria d'espais naturals i conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural. Un dels projectes emblemàtics que preveu aquest acord és l'ampliació del Parc Natural del Montseny en una superfície de més del 50%. Esteve ha remarcat que 'l'ampliació es fa amb el consens dels ajuntaments'.

El president de la Diputació va destacar que amb aquest conveni 'es reafirma una molt antiga col·laboració amb el Departament de Territori en temes de sostenibilitat de parcs naturals'. I va explicar que ara es treballa conjuntament per ampliar el Parc Natural del Montseny de les 17.126 hectàrees que inclou fins arribar a l'àmbit que actualment gestionen les diputacions de Barcelona i Girona. 

Per la seva banda, el conseller Santi Vila va explicar que amb el conveni subscrit 'es busca unificar la figura de protecció amb l'àmbit de gestió'.  L'ampliació corregirà el desfasament existent entre la definició del parc i la del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Montseny, que abarca gairebé el doble de territori. Vila va dir que 'es preveu aprovar l'ampliació el primer semestre de l'any vinent'. 

Aquesta ampliació pretén garantir la conservació dels valors naturals i culturals de tot l'àmbit, incorporant al parc sectors adjacents amb valors equivalents als ja inclosos, dotant de coherència ecològica als seus límits. A més, optimitzarà el funcionament de la xarxa d'espais naturals del país, juntament amb el treball de gestió de les Diputacions de Barcelona i Girona. Els treballs es dirigiran també a dinamitzar l'economia, tot aportant turisme d'alt valor afegit i activitats agroeconòmiques respectuoses amb el medi natural. En definitiva, donar un impuls a l'economia verda, amb més oportunitats laborals i d'emprenedoria per a les activitats administratives i de serveis que contribueixen a restaurar el medi i a conservar la biodiversitat.

Amb els nous límits, que prendran com a referència l'àmbit del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Montseny, s'incorporaran alguns canvis en la governança del parc natural que permetin millorar la representativitat dels diferents sectors socials, econòmics i culturals en els òrgans col·legiats del parc.

El Montseny, declarat Reserva de la Biosfera per la Unesco l'any 1978, i que ha estat ampliada aquest mateix any, és un compendi de paisatges mediterranis i centreeuropeus a tocar de grans conurbacions metropolitanes. Actualment el parc, declarat l'any 1987, comprèn 17.126 hectàrees en dues demarcacions territorials, tres comarques i 18 municipis: Aiguafreda, el Brull, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, la Garriga, Gualba, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Tagamanent, Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu i Viladrau.

El conveni subscrit avui permetrà dotar d'un marc jurídic als treballs col·laboratius entre la Generalitat i la Diputació de Barcelona sobre el disseny, formulació i tramitació de propostes de declaració d'espais naturals protegits, i col·laborar amb els ens locals en el desplegament del sistema d'espais naturals protegits i les polítiques de conservació de la biodiversitat. En concret, es busca implementar plans d'acció locals vinculats als programes globals de conservació, impulsar noves fórmules d'informació ambiental, millorar les infraestructures verdes a escala local dins dels programes de connectivitat ecològica i de protecció d'hàbitats, i elaborar projectes per conèixer, avaluar i informar sobre els serveis ambientals dels ecosistemes.

compartir

Font de la informació: Oficina de premsa i comunicació

Categoria: Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, general,

Tags: gestió, conservació,