Foix
Procedents del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa

Alliberament de ratpenats al Parc del Foix

$urlFileEntry

Alliberament del ratpenat de vores clares. Autor: X. Bayer

25/07/2017

Organitzat per Còbit, el dissabte 22 de juliol es va realitzar l’alliberament de quatre ratpenats al Parc del Foix. En concret, es van alliberar dos exemplars de ratpenat soprano (Pipistrellus pygmaeus) i dos de ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii). 

Tots van ser alliberats en refugis que aquestes espècies tenen a diferents indrets del Parc del Foix. En el cas del ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii), els animals es van deixar a una caixa per a ratpenats que estava ocupada per exemplars de la mateixa espècie.

Prèviament, el 6 de juny, ja s’havia fet l’alliberament d’un altre quiròpter, en concret un ratpenat cuallarg (Tadarida teniotis). En aquesta ocasió, per poder fer l’alliberament es va haver de practicar un ràpel de certa alçada al penya-segat on tenen una colònia. El ratpenat cuallarg (Tadarida teniotis) és una espècie que viu en penya-segats i en parets altes. En certa mesura es podria comparar amb ocells com el falciot o el ballester; espècies que també necessiten refugiar-se en fissures a certa alçada, i que mai es paren a terra. Si cauen a terra tenen molts problemes per enlairar-se, ja que tenen les potes molt curtes i les ales molt llargues.

Totes les espècies de quiròpters que viuen a Catalunya estan protegides. Són molt beneficioses per l’elevat consum d’insectes que fan i per la seva contribució en el manteniment de l’equilibri ecològic.

En tots els casos els animals alliberats eren procedents del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’uns ratpenats que havien arribat al Centre ferits i que, després d’un període de temps en el qual s’han recuperat favorablement, ara han retornat a la vida en llibertat adoptats per exemplars de la mateixa espècie.

Aquesta activitat va estar organitzada per l'associació Còbit, recerca i estudi de natura del Foix, Gaià i Anoia i va comptar amb el suport del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa i el Parc del Foix.

compartir

Font de la informació: Xavier Bayer (Còbit)

Categoria: Foix, Biodiversitat, fauna, vertebrats, mamífers, Gestió del medi,