Selector d'idioma

CAESEN

Capçalera

Publicador de continguts

Foix
Fins al moment, se n'han detectat dos nius

La vespa asiàtica arriba al Parc del Foix

$urlFileEntry

Niu al costat del riu Foix. Autor: X. Bayer

09/01/2020

Present a diversos països europeus, la vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie exòtica que va entrar a Catalunya per l’Empordà l’any 2012. Al 2018, es va trobar el primer niu al nucli urbà dels Monjos i, enguany, s’ha trobat un altre niu a pocs metres del riu Foix, prop de Penyafort. Amb aquest segon niu es constata la seva presència al Parc del Foix. Tanmateix, no s'ha detectat activitat al niu i la seva localització, en un punt força inaccessible, no representa cap risc per a la salut pública.

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. Des de fa uns quants anys s’està escampant per bona part d’Europa. Sembla ser que va arribar a França de forma accidental l’any 2004 i, d’aleshores ençà, s’ha anat estenent pel continent.

Amb la caiguda de la fulla dels arbres que poblen els boscos de ribera del Parc del Foix, ha quedat al descobert un niu de vespa asiàtica de prop d’un metre d’alçada a pocs metres del riu Foix, prop de Penyafort. L’any passat ja es va trobar i retirar un niu més petit al costat del nucli urbà dels Monjos. La localització d’aquest nou niu ens indica que l’espècie s’estén pel Penedès i que va en augment, si bé, no s'hi ha detectat activitat i l'indret, en un punt força inaccessible, no representa cap risc per a la salut pública.

Les espècies de fauna que no són pròpies de les nostres contrades solen causar, en general, problemàtiques sobre els humans i sobre la fauna autòctona. Recordem, per exemple, el mosquit tigre, el cargol poma, el cranc blau, etc. (amplieu la informació aquí). En el cas concret de la vespa asiàtica, un dels efectes negatius que aquesta provoca és la depredació sobre les abelles de la mel i altres insectes, un fet que afecta la biodiversitat i la producció de productes apícoles. Per altra banda, també té afectació sobre la salut pública com a conseqüència de la seva picada. Aquesta espècie, però, no és més verinosa ni més agressiva que les vespes autòctones. Potser la seva picada és una mica més dolorosa que la de les espècies autòctones, però, en general, davant la presència d’individus i nius de vespa asiàtica, cal actuar com ho faríem amb qualsevol vespa o abella.

Cal tenir en compte que si som davant d’un niu i les vespes se senten amenaçades ens poden atacar molts exemplars alhora. Per tant, el més prudent és no apropar-se al niu i, sobretot, no manipular-lo. Si detectem un niu, es recomana posar-se en contacte amb l’ajuntament i amb els Agents Rurals a través del telèfon 93 561 70 00 o del correu electrònic velutinacar@gencat.cat.

Per a més informació sobre les espècies exòtiques invasores, consulteu aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Xavier Bayer, Cisco Guasch i Humbert Salvadó (Còbit - Estudis de Natura al Foix, Gaià i Anoia)

Categoria: fauna, Foix, insectes, Planificació i avaluació, invertebrats, Biodiversitat, Gestió del medi, Recerca i seguiment, general,