caes

Garraf | Foix Els indicis apunten a una possible cria

Retorn de l'òliba al Parc del Foix

29/03/2019

L’òliba (Tyto alba) és una espècie d’ocell que els darrers anys havia desaparegut com a nidificant al Parc del Foix. És un ocell rapinyaire nocturn que està molt amenaçat i que pateix una forta regressió al nostre país.

En el darrer cens d’ocells de muntanya realitzat a finals del mes de març, s’ha localitzat una parella establerta recentment a tocar del Parc del Foix en una masia abandonada i mig ensorrada que queda situada molt a prop dels límits de l’espai natural.

En aquest mas, justament fa pocs anys diversos components de les associacions naturalistes Còbit i Alytes hi havien penjat una capsa niu per a òlibes. Fins ara no s’hi havia vist cap indici d’ocupació, però el març d’enguany s’ha observat un exemplar reposant a prop de la capsa niu i s’han trobat més d’una vintena d’egagròpiles recents per terra. Tots els indicis, per tant, apunten al fet que la parella de l’òliba observada pugui estar criant dins la capsa niu. Tanmateix, s’ha preferit no destorbar la tranquil·litat del lloc i, en tot cas, la cria es confirmarà més endavant.

L’any 2017, ja s’havia fet un hacking de polls d’òliba a mig camí entre el Parc del Foix i el Parc del Garraf per tal de contribuir a la recuperació de l’espècie a la comarca de l'Alt Penedès. No es descarta que, passats dos anys, aquells polls s’hagin dispersat cap a les proximitats del Foix.

L’òliba és un ocell molt beneficiós per al medi ambient. Està especialitzat a caçar ratolins i talpons en entorns on es combinen petites bosquines i conreus.

compartir

Font de la informació: Xavier Bayer, Cisco Guasch, Humbert Salvadó (Còbit - Estudis de Natura al Foix, Gaià i Anoia) i Tomàs Pulido i Dolors Escruela (Associació Alytes)

Categoria: ocells, vertebrats, Garraf, Biodiversitat, Recerca i seguiment, fauna, Foix, Gestió del medi, general,