Deu cavalls s'incorporen al projecte de regeneració de pastures al Parc del Garraf
Cavalls de la Fundació Miranda al Parc del Garraf.
Autora: Judit Contreras / Diputació de Barcelona
El cap de setmana del 19 i 20 de desembre ha arribat al Parc del Garraf una nova manada de deu cavalls per fer-hi estada durant els mesos d’hivern. Aquests exemplars han arribat en transhumància des de les pastures de Coll de Nargó, a l’Alt Urgell, i se sumen als més de vint èquids que acull el Parc des de fa tres anys fruit del conveni amb la Fundació Miranda. Aquesta entitat té com a finalitat rescatar i recuperar cavalls que viuen situacions difícils i oferir-los una vida digna en ramat i en llibertat en grans espais naturals.
Estudis realitzats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Lleida (UDL) sobre l’impacte dels cavalls en la pastura després de tres anys d’estada al Parc del Garraf han demostrat la importància d’aquests grans herbívors en la recuperació del paisatge mosaic i l’afavoriment de la biodiversitat i de la salut del bosc d’aquest espai natural.
Sembra regenerativa per a la recuperació de pastures
En aquesta línia, gràcies a la presència de cavalls al Parc del Garraf s’ha iniciat un projecte pilot de regeneració de pastures amb la sembra de tres hectàrees de feixes i antigues zones de conreu. La sembra s’ha fet amb la recuperació genètica de llavors de vessa vellosa, fenigrec, trepadella i lotus i s'està efectuant com a sembra directa a càrrec de voluntariat de la Fundació Miranda i del Parc. La iniciativa també ha permès recuperar una memòria perduda d’activitat agrícola i ramadera al Parc.
Les feixes més emboscades se sembraran segons els principis de l'agricultura regenerativa, amb sembra directa sense llaurar o llaurat molt superficialment per no trencar l'estructura del sòl, i dallant les herbes adventícies per fer un acotxat postsembra. Els mateixos cavalls seran els encarregats d'escampar aquestes llavors en un maneig racional que afavorirà un increment de la biodiversitat en l’espai.
També es deixarà alguna feixa sense pasturar perquè grani i s'escampi la llavor amb el vent i acompanyat de rotació de pastures per permetre el creixement de l'herba també un cop pasturada. Finalment, es farà el monitoratge de l'estat i la condició dels cavalls, de l'evolució de la flora i la vegetació, així com de la presència d'aus i altres animals en la pastura.
El projecte amb cavalls tanca un cercle d'ecologia, sostenibilitat i economia circular i fa visible la seva connexió amb aquests espai natural protegit.
Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona
Categoria: Garraf, Paisatge, Biodiversitat, flora, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, ODS,