Comença la transhumància de quaranta cavalls del Parc del Garraf a l'Alt Berguedà
Grup de cavalls. Autor: Diputació de Barcelona
El divendres 17 de maig, un grup de quaranta cavalls custodiats per la Fundació Miranda va iniciar la ruta de transhumància que els portarà des del Parc del Garraf fins a les pastures d’estiu del pla de l’Órri, a la serra del Catllaràs, a l’Alt Berguedà. La transhumància es farà en diferents etapes seguint el camí ramader de Marina que passa per les comarques del Penedès, el Bages, Osona i el Berguedà.
Els participants que acompanyen els cavalls ho fan en qualitat de voluntaris que han cursat dues jornades de formació a l’Escola de Transhumància per tal d’adquirir el coneixement per poder afrontar amb seguretat i plenitud el repte de recórrer amb els cavalls el seu camí del mar al Pirineu, sota el guiatge professional de Cavalls Guiabosc Baridà.
El recorregut es realitzarà en tres trams i vuit etapes: els dies 17, 18 i 19 maig, faran l’etapa del Parc del Garraf a Montserrat; el 25 i 26 maig, de Montserrat a Avinyó, i del 31 de maig al 2 de juny, d’Avinyó al pla de l’Orri, a la serra de Catllaràs, seu d’estiu de la Fundació Miranda.
Aquesta serà la segona vegada que aquests cavalls passen per aquest camí, per la qual cosa ja saben on van. Això permet que vagin muntats i agafin un ritme més ràpid que no permet que els segueixin persones a peu.
La transhumància, un camí d’aprenentatge
La transhumància és el camí que realitzen els ramats de bestiar per arribar a un destí on trobaran pastures millors per nodrir-se, un camí que permet una convivència entre persones i animals fent junts un mateix recorregut, seguint els històrics camins ramaders, utilitzats a partir del segle XII quan la ramaderia pirinenca i prepirinenca va assolir un gran desenvolupament, impulsada, sobretot, pels interessos dels grans monestirs en la producció de llana.
Camí ramader de Marina
El camí ramader de Marina, que enllaça la Cerdanya i el Penedès, és un projecte de dinamització turística impulsat pels ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos, Lluçà i Llívia, amb l'acompanyament i suport de la Fundació del Món Rural, l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i el Parc del Foix.
El projecte té com a objectiu preservar, potenciar i promoure la transhumància i els camins ramaders a Catalunya, dedicant especial atenció a l’antiga ruta transhumant que ha permès el moviment de ramats entre el Pirineu i el litoral del Penedès i el Garraf des de l’edat mitjana.
Font de la informació: Diputació de Barcelona
Categoria: Garraf, Paisatge, Biodiversitat, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Gestió del medi, general,